11 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Εικόνες από την Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κατάληψης στο ΑΠΘ (Βίντεο)

Επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» που βρίσκεται εντός του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 από δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν εντός του χώρου του ΑΠΘ και έκαναν έρευνες για ύποπτα αντικείμενα.

viologiko-katedafisi-katalipsi-apth1.jpg

Το τελευταίο διάστημα οι πρυτανικές αρχές είχαν ζητήσει τη λήξη της κατάληψης που έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνια.

Οι πρυτανικές αρχές έχουν αιτηθεί ο συγκεκριμένος χώρος να διαμορφωθεί σε βιβλιοθήκη. Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ διαπιστώθηκε πως δεν βρισκόταν κανένας μέσα στο χώρο της κατάληψης. Από τις έρευνες βρέθηκαν καδρόνια και ξύλα.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατεδάφισης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης σε χώρο του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη για 34 χρόνια.

Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά του πανεπιστημίου, καθώς ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου κάλεσαν, μέσω ιστοσελίδων, σε συγκεντρώσεις υπεράσπισης της αποκαλούμενης κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό». Νωρίτερα, ξεκινώντας από την Οδό Ολυμπιάδος, μέλη τους πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ απέτρεψαν προσπάθειά τους να κινηθούν μαζικά προς το campus του ΑΠΘ.

viologiko-katedafisi-katalipsi-apth3.jpg

«Οι εργασίες που ξεκίνησαν, σήμερα, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, αφενός συμβολίζουν το τέλος μιας αυθαιρεσίας που διήρκησε 34 χρόνια, αφετέρου σηματοδοτούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου στη Σχολή Θετικών Επιστημών για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την επιχείρηση που ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί.

viologiko-katedafisi-katalipsi-apth.jpg

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να υπηρετεί την προαγωγή της γνώσης, της έρευνας, της προσωπικής εξέλιξης, να λειτουργεί ως πυλώνας εθνικής ανάπτυξης και όχι ως θερμοκοιτίδα αυτόνομων νησίδων βίας και αυθαιρεσίας. Ως πρυτανικές Αρχές έχουμε καθήκον να προστατεύουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα από κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών της, επενδύοντας ταυτόχρονα στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των μέσων και υποδομών για την εκπαιδευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΑΠΘ και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

viologiko-katedafisi-katalipsi-apth2.jpg

Ανακοίνωση για την εκκένωση της κατάληψης εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα καταστολής», σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ με την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και με τους/τις φοιτητές/-τριες στα σπίτια τους, η ΝΔ αντί να σχεδιάζει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μετά τις γιορτές βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός του ΑΠΘ».

viologiko-katedafisi-katalipsi-apth4.jpg

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ


“Ολοκληρώθηκε επιχείρηση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., που τελούσε υπό κατάληψη (Στέκι στο Βιολογικό) τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που ξεκίνησε πρωινές ώρες (31-12-2021), βρέθηκαν στον ανωτέρω χώρο και κατασχέθηκαν:

  • Είκοσι έξι (26) ξύλινα κοντάρια,
  • (4) πανό,
  • (1) αυτοσχέδια βαριοπούλα,
  • (1) μεταλλική ράβδος,
  • (1) σακούλα, που περιείχε τέσσερα (4) πετρώματα και
  • Χρηματικό ποσό

Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης”.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ