19.9 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει τι θα πάθει το παιδί του, δεν είχε αγωνία», κατέθεσε γιατρός

Καμία αγωνία για την κατάσταση της υγείας της κόρης της Τζωρτζίνας, η οποία ήταν τετραπληγική εξαιτίας της ανακοπής που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας δεν είδαν οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» στη συμπεριφορά της μητέρας του κοριτσιού, Ρούλας Πισπιρίγκου. Αυτό κατέθεσε σήμερα στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η διευθύντρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Μυρσίνη Μαυρίκου, η οποία είχε εξετάσει τη μικρή Τζωρτζίνα δυο φορές, όταν αυτή είχε εισαχθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο – όπου και κατέληξε – προκειμένου να ερευνηθούν περαιτέρω επεισόδια «χαμηλού οξυγόνου και βραδυκαρδίας» που είχε παρουσιάσει.

Στη κατάθεσή της η μάρτυρας δήλωσε ότι η συμπεριφορά της κατηγορούμενης, η οποία είχε ήδη χάσει τα άλλα δυο κοριτσάκια της, είχε κάνει εντύπωση στην ίδια και τους συναδέλφους της. Όπως είπε η μάρτυρας, η κα. Πισπιρίγκου δεν τους είχε κάνει ποτέ καμία ερώτηση για την εξέλιξη της υγείας της μεγαλύτερης κόρης της. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η γιατρός εξήγησε γιατί αποφάσισε τα φάρμακα που λάμβανε το παιδί μέσω της γαστροστομίας να μην του τα χορηγηθεί πλέον μητέρα του.

«Η ενασχόλησή μου με τη Τζωρτζίνα ήταν τον Ιανουάριο του 22. Στις 27.1 είδα πρώτη φορά το παιδί, είχε υποστεί ανακοπή τον Απρίλιο του ‘21. Είχε εγκεφαλοπάθεια και της είχε τοποθετηθεί στο Ωνάσειο βηματοδότης – απινιδωτής. Σε εμάς παραπέμφθηκε από το νοσοκομείο της Πάτρας γιατί είχε παρουσιάσει επεισόδια χαμηλού οξυγόνου και βραδυκαρδίας. Οι γιατροί εκεί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αν ήταν σπασμοί ή κάτι άλλο. Για το λόγο αυτό το παιδί ήρθε στο νοσοκομείο μας», είπε η μάρτυρας με την έναρξη της κατάθεσης της και συνέχισε: «Παραπέμφθηκε σε εμάς προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει. Πήρα ιστορικό από την μητέρα. Οι πληροφορίες που μου έδωσε ήταν ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα υγιές παιδί. Για το επεισόδιο που έγινε στο σπίτι η μητέρα μου είπε ότι ήταν κάτι σαν πανικός. Πήραμε ιστορικό για την οικογένεια και είχαμε δυο αιφνίδιους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της».

«Το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχετε δει ακόμη»

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η μάρτυρας αναφέρθηκε στην εικόνα του κοριτσιού. «Δυο φορές που εξέτασα το παιδί στις 27 και στις 28 Ιανουαρίου ήταν σταθερό αλλά με βαριά εικόνα τετραπληγίας. Δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Επειδή ήταν σταθερό και από τις 25 του μήνα δεν είχε κάνει επεισόδιο συνέστησα να συνεχίσει τη σίτιση μέσω της γαστροστομίας. Έγιναν όλες οι εξετάσεις, ήταν όλες καλές (εγκεφαλογράφημα, κλπ.)», είπε η μάρτυρας, η οποία ακολούθως δέχθηκε ερωτήσεις από την έδρα.

Πρόεδρος: Θυμάστε τι ερωτήσεις κάνατε στους γονείς του παιδιού για το ιστορικό;

Μάρτυρας: Ρωτήσαμε για το οικογενειακό ιστορικό και το ατομικό ιστορικό. Το ρωτάμε πάντα. Είχαμε δυο αιφνίδιους θανάτους που ήταν λίγο περίεργοι θάνατοι για μένα. Στην οικογένεια δεν υπήρχαν προβλήματα, είχαμε όμως τους δυο αιφνίδιους θανάτους των άλλων παιδιών. Η μητέρα μου είπε για ηπατική ανεπάρκεια για το ένα κοριτσάκι και ρώτησαν αν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ. Μου είπαν ότι δεν είχε και αυτό λένε και αυτοί και πως σκέφτονται να προσφύγουν νομικά. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχεις πρόβλημα με το ήπαρ δεν πεθαίνεις μπαμ και κάτω. Το άλλο παιδί πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου. Αυτό το άκουγα πρώτη φορά, ήταν περίεργο. Ρώτησα τους καρδιολόγους ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα».

Πρόεδρος: Όταν ζητήσατε από την κυρία κατηγορουμένη να σας περιγράψει το επεισόδιο πριν μπει στο Καραμανδάνειο τα σας είπε;

Μάρτυρας: Ότι το παιδί δεν έχασε τις αισθήσεις του και πως ήταν κάτι σαν πανικός, έτσι μου περιέγραψε το επεισόδιο. Μου είπε ότι στο Καραμανδάνειο τους είπαν κάτι για βρογχοπνευμονία.

Πρόεδρος: Λέτε ότι ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη στην κατάθεσή σας με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε….

Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση, όπως έκανε και στους συναδέλφους με δεδομένα τα προβλήματα που είχε. Ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδια και μας κάλεσε στο πρόσωπο της δεν είδα καμία αγωνία. Όταν πήγα στο δωμάτιο και εξέτασα το παιδί είπα ότι είναι επεισόδιο ταχυκαρδίας και όχι βραδυκαρδίας. Τότε μας είπε η μητέρα ότι «το μεγαλύτερο επεισόδιο με βραδυκαρδία δεν το έχετε δει ακόμη». Αυτό μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί μια μητέρα δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί .

Πρόεδρος: Την ρωτήσατε γιατί το είπε;

Μάρτυρας: Όχι. Εκείνη την ώρα είχαμε ένα παιδί με ένα περιστατικό και προσπαθούσαμε να το αντιμετωπίσουμε.

Πρόεδρος.: Στις 28.1.2022 λέτε ότι είδατε το παιδί με ταχυκαρδία, αποκορεσμό, ταχύπνοια συστροφή της κεφαλής προς αριστερά…

Μάρτυρας: Ναι, μας κάλεσε η μητέρα. Είχαμε εξετάσει το παιδί πριν και ήταν όλα καλά. Αυτό που μπορείς να σκεφτείς είναι τρία πράματα: επιληψία, εγκεφαλοπαθητικά επεισόδια που μοιάζουν με σπασμούς αλλά δεν είναι και το τελευταίο είναι αυτό το περιστατικό που βλέπαμε να ήταν απότοκο υποξίας. Ήμασταν στην έναρξη του περιστατικού δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πως ξεκίνησε. Είναι αδύνατο να ήταν επεισόδια επιληψίας αφού δεν κατεγράφησαν…

Πρόεδρος: Γιατί πήρατε την απόφαση να μην χορηγεί η μητέρα τα φάρμακα στο παιδί;

Μάρτυρας: Είδα κάποια περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Ήταν ένα παιδί που στην Πάτρα εμφάνιζε επεισόδια αλλά όσες φορές πήγε στη ΜΕΘ δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο. Θεώρησα πιο ασφαλές και λογικό να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά μέσω της γαστροστρομίας. Αν ένα φάρμακα δε το δώσεις στη σωστή του δόση μπορεί να είναι κατασταλτικό ή και θανατηφόρο. Εγώ έπρεπε να είμαι σίγουρη ότι όλα γίνονταν όπως πρέπει …

Πρόεδρος: Τις δυο φορές που είδατε το παιδί ήταν εκεί η μητέρα; Πως ενημερώνατε τους γονείς;

Μάρτυρας: Ναι ήταν. Την ενημερώναμε και μάλιστα όταν είπε για την αλλαγή του φαρμάκου δεν αλλάξαμε τη θεραπεία. Μιλήσαμε πρώτα με τον κ. Ηλιάδη και μετά κάναμε την αλλαγή.

Πρόεδρος: Σας ρώταγε για το μέλλον του παιδιού; Πως θα εξελιχθεί;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας εξέφρασε με άλλο τρόπο την αγωνία της;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Για το επεισόδιο σας ενημέρωσε η μητέρα;

Μάρτυρας: Ναι, από τη πόρτα

Εισαγγελέας: Η μητέρα ενημέρωνε δηλαδή;

Μάρτυρας: Πάντα.

Εισαγγελέας: Με τον πατέρα είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Την πρώτη μέρα μόνο που παίρναμε το ιστορικό.

Εισαγγελέας: Τελικά αυτό το μεγάλο επεισόδιο που προέβλεψε η μητέρα ήρθε;

Μάρτυρας:Το παιδί είχε αυτό το γεγονός στις 29 Ιανουαρίου 2022 που οδήγησε τελικά σε θάνατο. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προηγήθηκε της ανακοπής. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό. Πολύ περίεργο αυτό που έγινε.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας αναφέρθηκε έπειτα από σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης στην ουσία κεταμίνη, με την οποία, η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με την κατηγορία, τέλεσε την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της. «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δεν χρησιμοποιείται στη παιδιατρική είναι στα χειρουργεία» ανέφερε η κ. Μαυρίκου και λίγο αργότερα απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης, επανέλαβε: «Δεν ήταν η αναμενόμενη στάση μιας μητέρας με τέτοια προβλήματα. Έχω δει πολλά παιδιά και γονείς με προβλήματα σοβαρά. Δεν ήταν η αναμενόμενη η συμπεριφορά της. Δεν υπήρχε λόγος να πει ότι το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχετε δει ακόμη, παρακολουθούσαμε τα πάντα στο παιδί για αυτό είχε έρθει σε εμάς. Δεν έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει τι θα πάθει το παιδί του», είπε η γιατρός.

Πρόεδρος: Από τα επεισόδια που είδατε, τις εξετάσεις, την κλινική εξέταση βγάλατε συμπέρασμα για τα αίτια της ανακοπής που υπέστη το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν δικαιολογείται ο θάνατος αυτός από τα ιατρικά δεδομένα.

Πρόεδρος: Είχαν αποκλειστεί εντελώς άλλα νοσήματα;

Μάρτυρας: Καρδιολογικά αίτια είχαν αποκλειστεί, αναπνευστικά δεν είχε, είχε ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια αλλά θα έκανε επεισόδια. Δεν δικαιολογείται το παιδί να πεθάνει ακαριαία.

Πρόεδρος: Η επιληψία είχε αποκλειστεί;

Μάρτυρας: Μετά και τη πολύωρη καταγραφή, νομίζω είχε αποκλειστεί.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ