16 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Δίκη Φιλιππίδη: «Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα δικαστήρια»

Σε αλλεπάλληλες διακοπές οδηγήθηκε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξαιτίας των εντάσεων και των αντεγκλήσεων μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη και δικηγόρων των γυναικών που τον έχουν καταγγείλει για βιασμό και απόπειρα βιασμού.

Η πλευρά του ηθοποιού ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση είχε υποβάλει αίτημα να αποβληθεί από την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας η τρίτη καταγγέλλουσα, επειδή δεν είχε περιληφθεί στο φάκελο της δικογραφίας ένα παράβολο. Η εισαγγελέας σήμερα ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε όταν οι δικηγόροι των καταγγελλουσών κατήγγειλαν τους αντίδικους για «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά». Τα πνεύματα άναψαν και το δικαστήριο οδηγήθηκε σε ολιγόλεπτη διακοπή, ώστε να πέσουν οι τόνοι.

«Να αναρωτηθούμε όλοι γιατί η υπεράσπιση επιλέγει ένα τριτεύον ζήτημα για να καθυστερήσει τη διαδικασία» επισήμανε ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος, με τους δικηγόρους του Πέτρου Φιλιππίδη να απαντούν:

Μιχάλης Δημητρακόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης): Με βάση τη νομολογία του Αρείου Πάγου, εάν δεν είναι μέσα το παράβολο στη δικογραφία, δεν μπορείτε να τους νομιμοποιήσετε.
Κική Πακιρτζίδου (συνήγορος υπεράσπισης): Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα ποινικά δικαστήρια, εμείς έχουμε γράψει νομολογία.
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Κυρία πρόεδρε, θα ζητήσω να έρθει επιθεωρητής να παρακολουθεί τη δίκη, έτσι όπως συντονίζεται.
Πρόεδρος: Να ζητήσετε ό,τι θέλετε.

Νέος γύρος έντασης μετά την απόρριψη του αιτήματος Φιλιππίδη


Μετά τη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ομόφωνα απορρίπτει το αίτημα του Πέτρου Φιλιππίδη. Η πλευρά του κατηγορουμένου έδειξε να αποδοκιμάζει την απόφαση και τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε ότι, εφόσον διαφωνούν με την παρεμπίπτουσα απόφαση, μπορούν να κάνουν έφεση και αίτηση αναίρεσης. Η φράση αυτή έγινε αφορμή για νέο γύρο έντασης στη δικαστική αίθουσα, με την πλευρά Φιλιππίδη να καταγγέλλει μεροληψία.

«Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ η κα Πακιρτζίδου πρόσθεσε: «Είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη ”για μας είστε ένοχος”. Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή, να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Πρόεδρος: Θέλετε να φύγω, να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτου βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε, εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε. Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι όπως λέει και ο κ. συνήγορός σας, να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματά σας, εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.
Κική Πακιρτζίδου: Είναι απαράδεκτο να του λέτε «κάντε έφεση».
Ζαχαρίας Σαλούστρος (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Τι είναι αυτά που λέτε; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο;
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Έτσι όπως το διατυπώσατε, ήταν σαν να μας λέτε στην έφεση θα εκφράσετε και αντιρρήσεις σας.
Πρόεδρος: Εάν χρειαστεί.
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Τώρα το λέτε αυτό.
Κική Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στον Κορυδαλλό, δεν θα λέγατε τόσο εύκολα «εννοούσα κάτι άλλο». Μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με τον κ. Φιλιππίδη.

Το δικαστήριο διέκοψε ξανά, όμως η ένταση μεταξύ των παραγόντων της δίκης δεν υποχώρησε. Όταν η έδρα ανέβηκε, οι τόνοι ανέβηκαν για ακόμα μία φορά…


Κική Πακιρτζίδου: Η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό, ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση στη μάρτυρα, λέγοντας «μήπως σας έχει πέσει η πίεση;». Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου; «Έχει διερωτηθεί κανείς από την έδρα πού γυρίζω και πού πάω; Εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό». Η δήλωσή σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση.

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στη μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν κι εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω τι σημαίνει πολύ καλά και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε.

Δίκη Φιλιππίδη: Η εξέταση της δεύτερης καταγγέλλουσας


Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση της δεύτερης καταγγέλλουσας από την πλευρά της υπεράσπισης. Η μάρτυρας έχει καταθέσει ότι το 2010 μέσα στο θέατρο Μουσούρη, στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού, δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Πέτρο Φιλιππίδη και μετά από πάλη κατάφερε να ξεφύγει. Και πάλι υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή εξαιτίας εντάσεων μεταξύ των δικηγόρων, ωστόσο στη συνέχεια η μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιάσθηκε κατ’ εξακολούθηση και της το θύμισε ένας φίλος της πώς θα σας φαινόταν;


Μάρτυρας: Δεν θα σας απαντήσω.


Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Μας είπατε ότι δεν ξεχνιέται αυτό το βίωμα.


Μάρτυρας: Εγώ μίλησα για τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να απαντήσω για άλλους.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Πάντως, δεν το ξεχνάει;


Μάρτυρας: Εγώ, προσωπικά, δεν θα ξεχνούσα.


Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Ποτέ συνέβη η απόπειρα βιασμού κατά τη δικιά σας άποψη;


Μάρτυρας: Την ημέρα ακριβώς δεν μπορώ να σας την πω. Το τοποθετώ όμως περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου 2010.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Πόσα χρόνια πέρασαν για να κάνετε την καταγγελία;


Μάρτυρας: 11.

Η μάρτυρας επισήμανε πως το ερέθισμα για να προχωρήσει στην καταγγελία της ήταν η Σοφία Μπεκατώρου, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια είχε ανεπίσημα γνωστοποιήσει σε κάποιους το περιστατικό, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγός της.

Πρόεδρος: Δηλαδή, το 2013, όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους, είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στον σύζυγό μου με όνομα, σε φίλους, σε κάποιους, είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και άλλα περιστατικά.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Πώς δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Όλοι μετά την Μπεκατώρου, ε;

Μάρτυρας: Για εμένα η Παπαχαραλάμπους, η Δροσάκη και η Αναστασοπούλου ήταν.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Μιλήσατε με αυτές;

Μάρτυρας: Όχι, δεν τις γνώριζα.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Απλώς, πληροφορηθήκατε τις καταγγελίες; Τον κατήγγειλαν για βιασμό;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά τον κατήγγειλαν για παραβατική, κακοποιητική, σεξουαλική συμπεριφορά και εκδικητική.
Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ