«Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, διότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας, η απασχόληση κ.ά.» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Όπως είπε, ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8.
Σε ερώτηση σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η κυρία Μιχαηλίδου απάντησε τα εξής: «Η ΕΑΣ χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και δημιουργήθηκε ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και η δημογραφική γήρανση είναι μία πραγματικότητα που επηρεάζει μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να την διαχειριστούμε με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που χρήζουν βελτίωσης. Μέλημά μας είναι να θεραπευθούν, υπό το πρίσμα βέβαια της δημοσιονομικής ισορροπίας».
Για το επίδομα ανεργίας, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στόχος είναι, με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, το επίδομα ανεργίας να γίνει ανταποδοτικό, δηλαδή πιο δίκαιο, ώστε ο δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας που έχει καταβάλει κατά τον εργασιακό του βίο υψηλότερες εισφορές, να λαμβάνει υψηλότερο επίδομα ανεργίας. «Επίσης, αυτό που εξετάζουμε είναι το επίδομα ανεργίας να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή, τους πρώτους μήνες, ο δικαιούχος να λαμβάνει υψηλότερο ποσό. Φυσικά, οι αλλαγές, που επεξεργαζόμαστε, δεν θα επηρεάσουν επ’ ουδενί τo συνολικό ύψος του ετήσιου επιδόματος, δηλαδή δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που χορηγείται σήμερα, αλλά θα καταστήσουν τη συγκεκριμένη παροχή πιο δίκαιη» διευκρίνισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ήδη, μέσα σε μία δύο εβδομάδες από τη στιγμή που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, περισσότεροι από 37.000 συνταξιούχοι συμπολίτες μας που εργάζονται – πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας, δήλωση είχαν κάνει μόλις 36.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι – έχουν κάνει αίτηση. «Πλέον, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Υπολογίζουμε ότι ο συνταξιούχος εργαζόμενος κερδίζει μηνιαίως από 190 ευρώ μέχρι 300 ευρώ» τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ