Η αυτοκτονία της πρωταθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ από τη Ρωσία συγκλόνισε τον κόσμο του αθλητισμού.
Ένα ταλαντούχο κορίτσι η 20χρονη Εκατερίνα Αλεξαντρόφσκαγια βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο του σπιτιού της σε έναν δρόμο στη Μόσχα. Στο διαμέρισμά της, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν ένα σημείωμα αυτοκτονίας: «Αγαπώ» έγραφε.
Η Εκατερίνα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2000 στη Μόσχα και μέχρι την ηλικία των 11 ετών ασχολήθηκε με το απλό καλλιτεχνικό πατινάζ. Το ταλέντο της είχε φανεί από τα πρώτα της βήματα στον χώρο.
Η αλλαγή αθλητικής ιθαγένειας
Την άνοιξη του 2016, η αυστραλιανή ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ μπήκε στο σκέιτ με μια πρόταση για αλλαγή αθλητικής ιθαγένειας στην Αλεξαντρόφσκαγια. Η ρωσική πλευρά συμφώνησε γρήγορα για τη μετάβαση, καθώς δεν υπολόγιζε σοβαρά την αθλήτρια.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, το ζευγάρι Αλεξαντρόφσκαγια – Χάρλεϊ Γουίντστορ έκανε το διεθνές του ντεμπούτο. Ζούσαν σε δύο χώρες, τη Ρωσία (Μόσχα) με την Αυστραλία (Σίδνεϊ), όπου συνεργάστηκαν με τους Πασίν.
Μέχρι την άνοιξη του 2017, το ζευγάρι είχε αποκτήσει σοβαρή δημοτικότητα και κέρδισαν τους τελικούς των νεανικών αγώνων και μαζί ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τουρνουά Obersdorf (η ηλικία τους δεν επέτρεπε να συμμετέχουν σε αγώνες ενηλίκων).
Η μετακόμιση στο Μόντρεαλ και το Σίδνεϊ
Μετά το τέλος της σεζόν 2017-18, οι σκέιτερ εγκατέλειψαν τον όμιλο (Πασίν) και επίσης σταμάτησαν τις προπονήσεις και μετακόμισαν στο Μόντρεαλ. Αυτή η συνεργασία δεν ήταν επιτυχής, γιατί οι αθλητές ένας – ένας άρχισαν να υποφέρουν από τραυματισμούς.
Το καλοκαίρι του 2019, το ζευγάρι μετακόμισε στο Σίδνεϊ, όπου άρχισαν να συνεργάζονται με τον πρώην προπονητή, Χέκαλο και τον νέο, Μπελίντα Νούναν.
«Ήταν σαν ένα ψάρι στο νερό»
Τον Ιανουάριο του 2020, η Εκατερίνα είχε επιληπτική κρίση, μετά την οποία οι γιατροί της απαγόρευσαν να αγωνίζεται επαγγελματικά. Έναν μήνα αργότερα, το ζευγάρι έπαψε επίσημα να υπάρχει.
«Η Κάτια ήταν πολύ καλή αθλήτρια. Ήταν σαν ένα ψάρι στο νερό. Αυτό που οι άλλοι έπρεπε να μάθουν με δυσκολία ήταν πολύ πιο εύκολο για εκείνη» είπε ο προπονητής Αντρέι Χέκαλο ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματά της.
Ο θάνατος του πατέρα της
Η Εκατερίνα είχε μια πλούσια, γεμάτη δράμα προσωπική ιστορία πίσω της. Σε ηλικία 14 ετών έχασε τον πατέρα της. Την παραμονή της γνωριμίας της με τον Γουίντσορ, στην πρώτη κοινή προπόνηση τους, ήταν ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα του θανάτου του.
Η Κάτια βγήκε στον πάγο αδιάθετη. Έπινε βότκα όλο το βράδυ. Το μπουκάλι έπρεπε να είναι δώρο για τον προπονητή, αλλά το κορίτσι το ήπιε.
Επίσης, η μητέρα του κοριτσιού δεν πήγε μαζί της στην Αυστραλία. Της έλειπε το σπίτι, αλλά δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Προσπάθησε να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τη νέα ζωή..
Οι συχνοί τραυματισμοί
Οι συχνοί τραυματισμοί και η έλλειψη επαρκούς θεραπείας ήταν ένας άλλος παράγοντας που την επηρέασαν. Αφού η Αλεξαντρόφσκαγια και ο Γουίντσορ έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές, έπρεπε να βελτιώσουν την τεχνική τους, ώστε, φτάνοντας στο επίπεδο των ενηλίκων, να γίνουν αμέσως ανταγωνιστικοί.
Η πρώτη κρίση
Οι προπονητές ανησυχούσαν για την κατάσταση της αθλήτριας, αλλά η ίδια απέφυγε τη βοήθεια. Στις αρχές του 2017, είχε την πρώτη της κρίση. Αυτό συνέβη σε ένα από τα εμπορικά κέντρα του Σίδνεϊ. Ο άγνωστος, που την είδε να λιποθυμά, κάλεσε ασθενοφόρο, αλλά η Αλεξαντρόφσκαγια αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο και είπε ότι όλα ήταν καλά.
Τη δεύτερη φορά συνέβη λίγους μήνες αργότερα, το βράδυ έπειτα από μια μακρά προπόνηση. Η αθλήτρια παραπονέθηκε για ζάλη και έχασε τις αισθήσεις της μπροστά στους συναθλητές της. Οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι ήταν αφυδάτωση και είχε χαμηλά επίπεδα καλίου.
Η στάση πληρωμών και η επιληψία
Τον Μάιο του 2019, η ομοσπονδία σταμάτησε να πληρώνει τους σκέιτερ. Με φόντο μια καταστροφική έλλειψη χρημάτων, οι αθλητές μετακόμισαν στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Αλεξαντρόφσκαγια διαγνώστηκε με επιληψία.
Της απαγορεύτηκε η προπόνηση, αν και αντιστάθηκε. Ήταν ακριβώς πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κατάθλιψη και η μοναξιά
Η Αλεξαντρόφσκαγια έμεινε μόνη και έπεσε για άλλη μια φορά σε κατάθλιψη. Η Κάτια δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό, ένιωθε εγκαταλελειμμένη και ανήμπορη.
Ο Γουίντσορ ήξερε για τα συναισθήματά της και επρόκειτο να πάει στη Ρωσία, αλλά είχαν κλείσει τα σύνορά της λόγω του ιού. Τότε, της έστειλε λουλούδια, ελπίζοντας να ευθυμήσει. Οι δύο τους μίλησαν για τελευταία φορά στο τηλέφωνο τον Μάιο του 2020.
Το άλμα προς τον θάνατο
Στις 18 Ιουλίου 2020, η Αλεξαντρόφσκαγια βρέθηκε νεκρή στο πεζοδρόμιο του σπιτιού της σε έναν δρόμο στη Μόσχα. Έδωσε τέλος στη ζωή της πηδώντας από παράθυρο.
Στο διαμέρισμά της, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν ένα σημείωμα αυτοκτονίας: «Aγαπώ» έγραφε.
Το αλκοόλ η «θεραπεία» της
Το κανάλι REN TV δημοσίευσε πληροφορίες ότι το βράδυ του θανάτου της, η αθλήτρια επέστρεψε στο σπίτι της μεθυσμένη.
Έτσι φέρεται να αντιμετώπισε την κατάθλιψη που προκάλεσε το τραύμα της επιστροφής στη Ρωσία.
Η αναγκαστική δουλειά σε στριπτιτζάδικο
Στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου “Komsomolskaya Pravda” διατυπώθηκε πως “σύμφωνα με φήμες” και λόγω έλλειψης ζήτησης, η Εκατερίνα, λίγο πριν από τον θάνατό της, άρχισε να εργάζεται σε ένα στριπ κλαμπ.
Η τιμώμενη προπονήτρια της ΕΣΣΔ, Τατιάνα Ταράσοβα μίλησε για αυτό στο “Sport-Express”, λέγοντας: «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό το κορίτσι και τους γονείς της. Προφανώς, είχε ήδη τελειώσει το πατινάζ, από τότε που μπήκε σε στριπτιτζάδικο. Μάλλον δεν μπορούσε να βρει δουλειά, αλλά δεν ξέρω με σιγουριά».
Πολλοί γνώριζαν τα προβλήματά της, αλλά…
Το πιο τρομερό πράγμα σε αυτήν την ιστορία είναι ότι πολλοί γνώριζαν τα προβλήματα της Αλεξαντρόφσκαγια. Αθλητικοί υπάλληλοι, μητέρα, προπονητές, σύντροφος, φίλες. Και όλοι έμοιαζαν να κάνουν κάτι γι’ αυτήν.
Όμως αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να τη σώσουν και η ζωή της ήταν σύντομη. Πέθανε σε ηλικία 20 ετών.
Με πληροφορίες από το sputniknews.gr