11.1 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Πότε θα έχουμε κορύφωση στα κρούσματα – Τι λένε οι ειδικοί

Προβληματισμό προκαλεί στους αρμόδιους η επιστροφή των αδειούχων από τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς διαβλέπουν έναν σημαντικό κίνδυνο: Να μεταφερθεί το υψηλό ιϊκό φορτίο από διάφορα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημαντικό ρόλο στην εξίσωση αναμένεται να διαδραματίσει και το άνοιγμα των σχολείων.
Σε αυτό το κλίμα, τουλάχιστον δύο διευρυμένες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας με στόχο την προετοιμασία του συστήματος, εν όψει του νέου κύματος πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, υπάρχει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι το 63% περίπου του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί.
«Σύμφωνα με τα μοντέλα μας η σταδιακή κορύφωση θα ξεκινήσει από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου» επισημαίνει o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Η επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, η επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων αποτελούν τους παράγοντες που σύμφωνα με τον καθηγητή θα κρίνουν τις εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας.

«Το θετικό σενάριο μιλά για σταδιακή αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ το αρνητικό δίνει περαιτέρω αύξηση» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος
«Αν δεν φτάσουμε τουλάχιστον τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως, προβλέπεται σημαντική έξαρση των κρουσμάτων γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου» εξηγεί από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Ευάγγελος Μπαλής, υπεύθυνος της κλινικής COVID-19 του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Από τις αρχές Ιουλίου είχε κάνει λόγο για την αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του Αυγούστου λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
Παράλληλα αναφέρει ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή προετοιμασία στον Ευαγγελισμό για το νέο κύμα. «Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για άλλα νοσοκομεία» υπογραμμίζει ο κ. Μπαλής.

Νέες προκλήσεις για το σύστημα Υγείας


Και οι δύο ειδικοί πάντως προειδοποιούν για ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και αφορούν κυρίως τον ανεμβολίαστο πληθυσμό λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως εκτιμούν, η περίοδος αύξησης της μεταδοτικότητας θα ξεκινήσει περίπου σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα.

«Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και έτσι αναμένουμε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού θα αυξηθούν σημαντικά». Γκίκας Μαγιορκίνης

Πέρα από αυτό, οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν ότι από την επόμενη εβδομάδα – με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα- θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά μέρα.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 άτομα νοσηλεύονται στην ελληνική επικράτεια.
Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή, δύο δωρεάν self test για τους μη εμβολιασμένους που επιστρέφουν από διακοπές
Στην τελευταία ενημέρωση έγινε έκκληση σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να πραγματοποιούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους στην εργασία, τις κοινωνικές τους συναναστροφές αλλά και στο σπίτι.

Από τους ειδικούς προτείνεται να αποφεύγεται η συνάντηση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Αναφορά έγινε και στη χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας που μπορεί να οδηγήσει σ τη μείωση της διασποράς.
Πάντως, όλοι εξακολουθούν να συγκλίνουν πως το μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ