“Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.Ένα επίτευγμα που οφείλεται, πρωτίστως, στις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στη συνετή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών”.
Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώνκ. Θ. Πετραλιάς, στην ομιλία του κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024. Επιπλέον επεσήμανε, ότι είναι ένας προϋπολογισμός που μετά από πολλά χρόνια εκτάκτων παρεμβάσεων, περιλαμβάνει σειρά από θετικά μόνιμα μέτρα, για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών χωρίς να αποκλίνει από τους στόχους της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων.Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τον κ. Πετραλία, στον Προϋπολογισμό του 2024 αποτυπώνεται η ανθεκτικότητα και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης, εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, των πληθωριστικών πιέσεων, της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, η οικονομία μας εμφανίζεται να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για φέτος, έναντι 0,8% της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής, την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 10,9% τον Αύγουστο από 12,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και τον πληθωρισμό σταδιακά να αποκλιμακώνεται στο 1,6% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Αν και οι τιμές ιδιαίτερα των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών διεθνώς αυξάνεται υπό το φώς των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2023 εκτιμάται στη χώρα μας στο 4% έναντι 5,6% που προβλέπεται από την Επιτροπή για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και 6,5% για τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς ναι έχουμε σημαντικές αυξήσεις τιμών, αλλά αυτές δεν γίνεται παρά να αξιολογούνται συγκριτικά με τους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους.
Επιπλέον, αναφορικά με τις αυξήσεις των μισθών, τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής πολιτικής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους Εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκαν κατά 7,2% το πρώτο και περεταίρω κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2022, ενώ ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτά τα μεγέθη η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που πραγματοποιείται από 1/1/2024.
Σχετικά με τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται για το 2024:
· Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% – Το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 235 δισ. ευρώ το 2024, από 224 δισ. ευρώ το 2023.
· Ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, από 3,8% το 2023.
· Μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, στο 10,6% βάσει της μεθοδολογίας της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και σε 9% βάσει εθνικών λογαριασμών, ενώ ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να πέσει σε επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.
Οι μακροοικονομικές αυτές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η χώρα μας επιτέλους ξεχωρίζει από τους Ευρωπαίους εταίρους, όχι προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο.Έτσι, με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, όπως είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρόλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές. Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων. Ίσως ακόμα πιο σημαντική είναι η πορεία της αποκλιμάκωσης του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης από 172% του ΑΕΠ το 2022, σε 159% το 2023 και 152% το 2024.
Σε αυτές τις βάσεις και σε συνέχεια των επιτευγμάτων της προηγούμενης περιόδου, καταρτίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2024 στον οποίο αποτυπώνονται η οικονομική σταθερότητα και η πρόοδος και ταυτόχρονα η διανομή, προς όφελος των πολιτών, συγκεκριμένων δημοσιονομικών πόρων με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη.
Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ