13.2 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Μια νέα έκθεση εξερευνά τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Misalignment Museum» στο Σαν Φρανσίσκο – την καρδιά της τεχνολογικής επανάστασης – οραματίζεται ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον στο οποίο η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI), έχει αφανίσει σχεδόν όλη την ανθρωπότητα. Θέλοντας όμως στη συνέχεια να εκφράσει την μεταμέλειά της, δημιουργεί ένα «μνημείο» ως φόρο τιμής προς τους ανθρώπους που επέζησαν.

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα έργα της περιοδικής έκθεσης συνδυάζουν το τρομακτικό με το χιουμοριστικό.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο για να προβληματιστούμε σχετικά με την ίδια την τεχνολογία και να σκεφτούμε κριτικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της», γράφει η ομάδα στον ιστότοπο του μουσείου.

«Η ιδέα του έκθεσης είναι ότι βρισκόμαστε σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη έχει σχεδόν αφανίσει την ανθρωπότητα», δήλωσε η Ώντρεϊ Κιμ, επιμελήτρια της έκθεσης.

«Αλλά στη συνέχεια, συνειδητοποιεί ότι αυτό ήταν κακό και δημιουργεί ένα είδος μνημείου για τον άνθρωπο, οπότε το σλόγκαν της έκθεσής μας είναι ‘συγγνώμη που σκότωσα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας’», πρόσθεσε.

Γενική Τεχνητή νοημοσύνη

Η έννοια της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ακόμη πιο διφορούμενη από την απλή τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, με την ραγδαία ανάπτυξη λογισμικών όπως το ChatGPT και το chatbot της Bing. Ο όρος “Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη” αναφέρεται στη νοημοσύνη μιας μηχανής που μπορεί να καταλάβει ή να μάθει οποιοδήποτε πνευματικό έργο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. 

Ο ιδρυτής του ChatGPT και δημιουργός του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε ότι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, αν γίνει σωστά, μπορεί να «απογειώσει την ανθρωπότητα και να αλλάξει τα όρια των δυνατοτήτων μας».

Ο κάτω όροφος της έκθεσης είναι αφιερωμένος στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως μια εφιαλτική δυστοπία όπου μια μηχανή που τροφοδοτείται από το GPT-3, το γλωσσικό μοντέλο πίσω από το ChatGPT, γράφει μοχθηρά ποιήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το έκθεμα με τίτλο «Απόλυτη Συζήτηση» παρουσιάζει έναν φανταστικό διάλογο – ο οποίος έχει γραφτεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – μεταξύ του φιλοσόφου Slavoj Zizek και του κινηματογραφικού σκηνοθέτη Werner Hertzog. Πρόκειται για μια συζήτηση για τα deepfake: φωτογραφίες, ηχητικά αρχεία ή βίντεο που έχουν ως στόχο να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και αποτελούν το τελευταίο όπλο παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου.

ΠΗΓΗ: Interesting EngineeringEuronews

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ