27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τρίτη δόση: Οι λόγοι που οδήγησαν στην «αναμνηστική» δόση – Ποιοι θα την κάνουν & πότε

Πλέον είναι γεγονός η τρίτη δόση του εμβολίου για τρεις κατηγορίες πολιτών, όπως ανακοινώθηκε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους.
Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, τα αντισώματα μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και αυτό σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο μερίδα των πολιτών.
Οι δύο αυτοί παράγοντες, η μείωση των αντισωμάτων και οι μεταλλάξεις δηλαδή, δημιούργησαν έντονο προβληματισμό και οδήγησαν τελικώς στην απόφαση για την τρίτη δόση.

Όσον αφορά στην επιλογή των ατόμων που πρέπει να κάνουν αυτήν την “αναμνηστική” δόση, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως επελέγησαν άτομα που είχαν μεγαλύτερης ανάγκης ενίσχυση.

Ποιοι θα λάβουν την τρίτη δόση


Ειδικότερα, η ίδια έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες πολιτών: ανοσοκατασταλμένα άτομα, ηλικιωμένοι και πολίτες που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.
Τα άτομα, λοιπόν, που παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί.
Στην τρίτη κατηγορία, η νέα αυτή δόση θα χορηγείται μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα


Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο ίδιος σημείωσε πως «στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί».
Και αυτός με τη σειρά του επέμεινε πως στην περίπτωση των υγειονομικών θα πρέπει να «έχουν περάσει έξι μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση».
Τέλος, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ξεκαθάρισε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές μας Μονάδες.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ