27 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Λακωνία και Μεσσηνία (Φωτο)

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας κλιμάκια του υπουργείου για να καταγράψουν ζημιές σε οικίες και κτίσματα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο μεταξύ, μετέβη το απόγευμα σήμερα στην περιοχή της Καστάνιας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην οποία εξελίσσεται πυρκαγιά από χθες Τρίτη 3 Αυγούστου. Τον Π. Νίκα ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Στη μάχη με τις φλόγες στην πιο πάνω περιοχή της Λακωνίας επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ -μέχρι την δύση του ήλιου- συνέδραμαν από αέρος με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μαζί τους, ομάδες εθελοντών αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες από την Π.Ε. Λακωνίας και τους δήμους της περιοχής.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης είναι καλύτερη σήμερα, συγκριτικά με χθες Τρίτη, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το θετικό είναι πάντως, ότι δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές, ωστόσο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη σημαντική καταστροφή σε δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, αλλά και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλά μελίσσια.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εξ άλλου, στην περιοχή της Μεσσηνίας συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη από την Πυροσβεστική -την οποία συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες η Περιφερειακή Ενότητα και οι δήμοι- και από ομάδες εθελοντών, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, οι οποίες εξελίσσονται για τρίτη και δεύτερη ημέρα αντίστοιχα.

Το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη, εξ άλλου, εκδηλώθηκε μία ακόμα φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας.

Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη 4 Αυγούστου, τα πύρινα μέτωπα σε Βασιλίτσι, Βλαχόπουλο και Μέλπεια, ήταν η εξής:

Στην πρώτη περιοχή υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις διάσπαρτων εστιών, ενώ η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την θάλασσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ μέχρι την δύση του ήλιου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το μεσημέρι σήμερα, κάνουν λόγο για καταστροφές σε τουλάχιστον 10 σπίτια στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, καθώς και σε καλλιέργειες και ελαιοπερίβολα. Ηδη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, συγκροτούνται επιτροπές για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Στον Μαγκλαβά του Βλαχόπουλου η κατάσταση δεν είναι εύκολη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, η βλάστηση πυκνή και επιπλέον προβλήματα προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι που πνέουν.

Εναντίον της φωτιάς αυτής επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ήλιου.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ


Τέλος, στην φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη στην Κάτω Μέλπεια, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων. Η κατάσταση χαρακτηριζόταν πολύ δύσκολη, ενώ λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ σήμερα εστάλη μήνυμα μέσω του συστήματος 112 να εκκενωθούν άμεσα τα χωριά Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα με οδηγία να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς Διαβολίτσι, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί ανάλογη οδηγία για τους οικισμούς Άγιοι Θεόδωροι και Μοναστηράκι.

Σημειώνεται, ότι και σε όλα τα πύρινα μέτωπα τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες, όπως επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τους τοπικούς δήμους.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ