25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Τις εξαγγελίες Τατάρ από τα Κατεχόμενα, παρουσία Ερντογάν για το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που βρίσκεται υπό στρατιωτικό καθεστώς, καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων που εξήγγειλε ο Ερσίν Τατάρ, μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μάλιστα, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού «στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» ενώ κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες του Ερντογάν που έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το AFP.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως:

«Τα μέλη του Συμβουλίου καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του».


Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά «σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών», και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Ταυτόχρονα, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στην τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ στην δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».


Ηχηρή παρέμβαση της Ρωσίας για Βαρώσια

Χθες, άλλωστε, η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία για τις «απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες» στα Βαρώσια, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία χθες είπε ουσιαστικά δύο ηχηρά «όχι» που αφορούν:

Την αλλαγή του στρατιωτικού καθεστώτος των Βαρωσίων.Την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανόνων.

Σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν δυσκολίες στην επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας που μιλά για μια λύση στο Κυπριακό που εντάσσεται στο γνωστό διεθνές νομικό πλαίσιο.

«Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της μονομερούς προσαρμογής των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων ή της αναθεώρησης του ρυθμιστικού μοντέλου, πιστεύουμε ότι η τελική λύση θα πρέπει να προκύψει από τις ίδιες τις κοινότητες, χωρίς εξωτερική πίεση ή επιβολή τετελεσμένων συνταγών. Η Ρωσία υποστήριξε με συνέπεια τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ