8.1 C
Athens
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Στα ύψη παραμένουν για ακόμη ένα 24ωρο τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας

Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου είναι 1.820 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με έξι να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ η ανησυχία των αρμόδιων παραμένει στο «κόκκινο» με ιδιαίτερα πιθανή την επιστροφή μέτρων που είχαν αποσυρθεί.
Προηγήθηκε η χθεσινή «έκρηξη» με σχεδόν 1.800 κρούσματα που ώθησε τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσει πως εστίαση, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο για καθήμενους, θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα και θα μπαίνει «λουκέτο» με την πρώτη παράβαση.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων, το 51,2% αφορά άνδρες ενώ με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι εννέα, με τη χώρα μας να μετρά συνολικά 12.763 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας με το 95,2% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, οι διασωληνωμένοι έπεσαν σε 159 (68,6% άνδρες) με διάμεση ηλικία τους τα 66 έτη, ενώ τo 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τέλος, οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22,92%) όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 45.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.


Μέχρι και για 3.000 κρούσματα προειδοποιούν οι ειδικοί


Η μετάλλαξη Δέλτα και η μείωση των εμβολιασμών προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας και έξαρση κρουσμάτων.
Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού εκτιμά πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα» γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και «ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».

Σχετικά με την επαναφορά παλαιών μέτρων, σημείωσε πως ορισμένα από αυτά δεν είχαν αποδώσει και έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ.
«Καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο» επισήμανε στον ΑΝΤ1.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως έρχεται ένα «δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε» και διαπιστώνει πως η τρομακτική μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και η δική μας συμπεριφορά, είναι οι λόγοι που καταγράφεται αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

«Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και τη σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, να μπορέσουμε ίσως να αποκόψουμε τις ροές και να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομερά μεταδοτικός, ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις» σημείωσε στο MEGA.
Τέλος, για τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα κρούσματα έως το τέλος του μήνα, μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω και στις αρχές του Αυγούστου θα φτάσουν περίπου τα 3.500.
«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» σχολίασε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ