25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σε ιδιότυπο lockdown από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι – Οι περισσότερες δραστηριότητές τους θα συνοδεύονται από rapid test

Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα επιτρέπεται από τη Δευτέρα 13Σεπτεμβρίου η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες στην εργασία, την εστίαση και την ψυχαγωγία, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους ανεμβολίαστους μαθητές στα σχολεία.
Επί της ουσίας, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν τεστ για να… δουλεύουν, αλλά και για να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή το ποτό τους. Μάλιστα, το κόστος των 10 ευρώ για το rapid test, το οποίο θα γίνεται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, θα επιβαρύνει τους ίδιους.
Παράλληλα, η χρήση της μάσκας πλέον καθίσταται εκ νέου υποχρεωτική, ακόμα και για τους εμβολιασμένους, σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς που θα σημειώνεται συνάθροιση.

Νέα μέτρα: Πώς θα πηγαίνουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι


Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα.

Δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα θα υποχρεούνται να προσκομίζουν εργαζόμενοι σε τομείς πιο «εκτεθειμένους» στον κορωνοϊό, δηλαδή στον τουρισμό, την εστίαση, την εκπαίδευση και σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενούς του έχουν εμβολιαστεί.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα απαιτείται ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή “Covid free app” από τον εργοδότη.

Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας


Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid free app.
Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Εξαίρεση θεσπίζεται για τα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μιας και οι εν λόγω κλειστοί χώροι θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως έξι μήνες από τη διάγνωση), αλλά και για ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως και 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Τέλος, θα συνεχίσουν να υφίστανται τα ισχύοντα μέτρα για τα ταξίδια. Δηλαδή, όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους. Το κόστος και πάλι το επωμίζονται οι ίδιοι.

Τα μέτρα στα σχολεία


Μαζί με την εφαρμογή των νέων μέτρων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν και τα σχολεία όπου θα ισχύσουν ειδικά πρωτόκολλα για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:


Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Την ίδια στιγμή, για τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: Δύο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπόμενων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: Δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Τέλος, ένα σχολικό τμήμα θα σταματά τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης μόνο εφόσον εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών του.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ