25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Νέο δραματικό μήνυμα του 112 για εκκένωση δύο ακόμη οικισμών

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε χθες και συνεχίζει να καίει σε δύο μέτωπα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα μέτωπο καίει πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Κουρκουλοί, ενώ το δεύτερο κινείται προς τις Ροβιές.
Λίγο πριν τις 13:00, οι κάτοικοι των οικισμών Μαρούλι και Κούλουρος έλαβαν μήνυμα για απομάκρυνση.

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κούλουρος ή Μαρούλι Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται συγκεκριμένα στην προειδοποίηση του 112.

Σημειώνεται πως συνολικά στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί πλέον 12 οικισμοί.

Κάηκαν 150 σπίτια


Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 καμένα στρέμματα, εντός των οποίων υπάρχουν σπίτια, τουριστικά καταλύματα, αποθήκες κ.ά.
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος ενημέρωσε ότι είναι τουλάχιστον 150 τα σπίτια τα οποία έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Δήμαρχος Αγ. Άννας: «Η κατάσταση είναι δραματική»


Ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για «δραματική» κατάσταση.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δραματική. Καίγονται ολοσχερώς μεγάλες εκτάσεις. Οι φωτιές είναι μέσα στους οικισμούς» ανέφερε συγκεκριμένα.
Όπως είπε, ήδη έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές και έχουν καεί σπίτια.
«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Τα δεδομένα έχουν αλλάξει στην Εύβοια


Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωσή του για τις φωτιές στη χώρα αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια.
Όπως είπε, έχει γίνει οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων οικισμών και η κινητοποίηση στην περιοχή κλιμακώνεται καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, όπως είπε, έχει στείλει τέσσερα μηνύματα για εκκενώσεις, με το τελευταίο να στέλνεται λίγο μετά τις 12:00 σήμερα για τους οικισμούς Κούλουρος και Μαρούλι.

Ανησυχία για μοναστήρι

Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται και η Μονή του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας, με τον ηγούμενό της να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα».Αρκετές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει, καθώς καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή.

Φωτιά στην Εύβοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.08.2021

Μέριμνα φιλοξενίας κατοίκων

Μεριμνά για τη φιλοξενία των πολιτών που αδυνατούν να μείνουν στις οικίες τους η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως γράφει το eviathema.gr.Έτσι, όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση χώρου φιλοξενίας μπορούν να επικοινωνήσουν στα εξής τηλέφωνα:6985734029 Μαριάννα Λιάσκου και 6947255261 Νίκος Κριτσίλης.

Με πληροφορίες από το eviazoom.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ