25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πύρινος εφιάλτης στην Αρχαία Ολυμπία: Δεκάδες σπίτια κάηκαν – Μάχη να μη φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αρχαία Ολυμπία με τις φλόγες να βρίσκονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, μόλις ένα με ενάμιση χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο.
Ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη από το 112 καλούνται οι πολίτες που βρίσκονται σε Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Ολυμπίας. Επίσης, καλούνται οι πολίτες που βρίσκονται σε Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα. Σε άλλη ενεργοποίηση του 112 εκκενώθηκε και η Αρχαία Ολυμπία ενώ εκκένωση έγινε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, και στο χωριό Λατζόι. Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η φωτιά ακολουθεί την πορεία που είχε το 2007 και τόνισε ότι έχουν καεί δεκάδες σπίτια. Μεταξύ άλλων 10 με 12 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Πλάτανος και ακόμη τέσσερα στην Καστανιά. Πληροφορίες θέλουν καμένα σπίτια και στο Πελόπιο.

«Η απειλή για κατοικίες εξακολουθεί να είναι ενεργή. Η φωτιά βρίσκεται στο ένα με ενάμιση χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Λόγω της πυκνής βλάστησης αυτή η απόσταση μπορεί να διανυθεί μέσα σε λεπτά» είπε και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ζούμε δραματικές στιγμές»


Την ίδια στιγμή, κάτοικοι των περιοχών αυτών μίλησαν για την πύρινη λαίλαπα που αφήνει πίσω της στάχτες.

Μάλιστα, έντρομος κάτοικος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην περιοχή.
«Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια. Μόλις 50 με 100 μέτρα. Ακόμα δεν έχει φτάσει βοήθεια εδώ που βρισκόμαστε. Είμαστε εγκλωβισμένοι» λέει o Τρύφων Στασινόπουλος, κάτοικος τοπικής κονότητας Πελοπίου.
«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Ο ήλιος έχει κρυφτεί από τον καπνό και από τη φωτιά» αναφέρει άλλος κάτοικος.

«Ζούμε δραματικές στιγμές. Υπάρχει εντολή για την εκκένωση της περιοχής και των γύρω οικισμών. Η φωτιά είναι απειλητική προς την κατεύθυνση της Αρχαίας Ολυμπίας» τονίζει από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι πολύ κακές λόγω των ισχυρών ανέμων.


Πληροφορίες για εγκλωβισμένους κατοίκους και πυροσβέστες


Εν μέσω αυτής της κατάστασης σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχει τα τελευταία λεπτά κινητοποίηση για απεγκλωβισμό πολιτών και πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο Πουρνάρι καθώς και για 3 άτομα στη διασταύρωση Ηράκλειας όπως και στην περιοχή Τρανή Λάκα όπου έχουν εγκλωβιστεί πυροσβέστες με ένα όχημα.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ