14.4 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νέα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, όπως ενημέρωσε ο Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτό παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, ο Γιάννης Οικονόμου επιμένει στην ακραία αντιπροσφυγική πολιτική περί «φύλαξης των συνόρων».

Νέα μέτρα ανακοινώνονται αύριο το απόγευμα ενόψει φθινοπώρου, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να πιέζονται, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην τακτική ενημέρωση.
«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών αρνείται να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τους ανεμβολίαστους και πρόσθεσε πως «δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων ώστε να μπορέσουν όλοι από Σεπτέμβριο να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Μια σημαντική μερίδα αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί αλλά μη αποδεκτοί από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες».

«Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε περαιτέρω αποκατάσταση της ζωής» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».


Ο Γ. Οικονόμου κλήθηκε να απαντήσει στο αν όσα ανακοινωθούν αύριο θα αφορούν και μόνο εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους, ωστόσο παρέπεμψε στις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις και έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά και θα μπορούν να ελέγχονται». Τόνισε επίσης για τους εμβολιασμούς ότι «δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε».

Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστροφή της μάσκας για όλους στους εξωτερικούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στα μέτρα που οριστικοποιούνται και θα ανακοινωθούν αύριο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων περιορισμός που έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε έναν χώρο.

Για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε πως «η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει ένα ενδεχόμενο που θα αξιολογηθεί και θα απασχολήσει και τις επιτροπές των ειδικών αλλά και τις ανακοινώσεις αύριο».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είχε πάρει αμοιβή για την συμμετοχή του στην καμπάνια υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το θέμα είχε προκύψει μετά τις δηλώσεις Τσιτσιπά για τον εμβολιασμό για τις οποίες ο Γ. Οικονόμου είχε τονίσει ότι «αμφισβητείται η ικανότητά του (σ.σ. του κ. Τσιτσιπά) να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο που θα του επέτρεπαν να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό».
Αντιπροσφυγική πολιτική και «φύλαξη συνόρων»

Στην κατάσταση στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή τακτική ενημέρωση, επιμένοντας στην ακραία αντιπροσφυγική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χειριστεί το θέμα του προσφυγικού με αφέλεια και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κύμα με σχέδιο. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που λιάζονται παρατημένοι σε χωράφια, δρόμους και πλατείες» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας αν μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για την αναχαίτιση κύματος προσφύγων τόνισε ότι αυτό που επισημάνθηκε είναι να βοηθηθούν οι χώρες γύρω από το Αφγανιστάν για να μείνουν οι πολίτες κοντά στις εστίες τους. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί επιχειρησιακά να φυλάξει τα σύνορά της», πρόσθεσε. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα καμένα

«Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, τόνισε πως «η Κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

«Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια. Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο» επεσήμανε και διαμήνυσε πως «άρχισε, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. «Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν, με την υποβολή της αίτησης να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ» διευκρίνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ