27 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Πέτσας: Δεν μπορούν να γίνουν rapid test στα νησιά – Πάμε «πόρτα-πόρτα» για τους εμβολιασμούς

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για έναν τρόπο προσέγγισης «πόρτα-πόρτα» για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν σε τοπικό επίπεδο ενώ αναφέρθηκε στο πλαίσιο μέτρων για την εστίαση, το οποίο θα επανεξεταστεί.

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα των rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά


Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών για να εμβολιαστούν σε τοπικό επίπεδο, λέγοντας πως «χρειάζεται να γίνει πόρτα-πόρτα». Επίσης, αναφορικά με τα όσα έχουν προανναγγελθεί για τη λειτουργία της εστίασης από τις 15 Ιουλίου, τόνισε πως το πλαίσιο μέτρων θα επανεξεταστεί.
Επίσης εξήγησε για ποιο λόγο δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.
Μιλώντας στο Open, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν άνθρωποι όπως «οι τοπικοί παράγοντες, η εκκλησία, ο γιατρός, ο δάσκαλος και όλους αυτούς προσπαθούμε να τους εμπλέξουμε για να πείσουμε εκείνους που είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν τώρα και να μην περιμένουν για αργότερα. Μπορούμε να εμβολιάζουμε κόσμο με κινητές ομάδες, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον “όπλο”».


Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, χρειάζονται άνθρωποι «που μπορούν να μιλήσουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και να πείσουν τον κόσμο ότι το εμβόλιο σώζει ζωές και να αφήσουν στην άκρη αναβλητικές δεύτερες σκέψεις. Και δεν μιλάω για τους εκ πεποιθήσεως αρνητές».
Επιπλέον τόνισε, πως στις κατά τόπου επισκέψεις, «εμπλέκουμε και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους για να είναι οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος. Έχει μεγάλη σημασία ο γιατρός να μεταφέρει το σωστό μήνυμα, γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται τους γιατρούς όπως δείχνουν οι μετρήσεις».

«Μάχη με το χρόνο για την ανοσία»


«Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να κάνουμε τα εμβόλια λόγω καιρού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό μέχρι και 80% πλέον, λόγω και των μεταλλάξεων, έως το φθινόπωρο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει περιθώριο να αφήσουμε την κατάσταση χαλαρή. Θέλουμε να γεμίσουμε τα εμβολιαστικά κέντρα. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να παίρνουν πίσω την κανονικότητά τους και να αίρονται κάποιοι περιορισμοί. Αυτοί που διστάζουν να εμβολιαστούν θα έχουν αυτούς τους περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν θα έχουμε ξανά τέτοιο πισωγύρισμα».


Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης


Σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης που έχει προανναγγελθεί για τις 15 Ιουλίου (με τη διάκριση των χώρων σε αμιγείς και μεικτούς), ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «επανεξετάζεται».
«Έχουν δίκιο οι επαγγελματίες των χώρων εστίασης και διασκέδασης. Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον κόσμο. Επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και αναμένουμε νεότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί και η κα. Πελώνη χθες».

Rapid τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά


«Σε καθολική κλίμακα δεν θα υπάρχει και ο αριθμός των απαιτούμενων τεστ για να γίνουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή κάποιου από τα νησιά. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.
Έκκληση για τις μάσκες
Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι εκλήφθηκε λάθος το μήνυμα.
«Η σύσταση να μην βάζουμε τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό εκλήφθηκε λάθος ότι πετάμε τις μάσκες. Κάνω έκκληση να τις φορούν όλοι».
Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι για υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας υγείας όπως τα γηροκομεία, «η κυβέρνηση έχει δείξει ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πρέπει να το κάνει γρήγορα. Για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα και θα περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ