30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πέτσας: Από την Τέταρτη οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους – Πώς θα δοθούν τα χρήματα

Πότε ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους. Όσα γνωστοποίησε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.
Την Τετάρτη 18 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, γνωστοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε μιλώντας για τις αποζημιώσεις στον ΑΝΤ1, οι πρώτες ενισχύσεις όσων επλήγησαν «ενσωματώθηκαν πλέον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει την Τετάρτη, 18 Αυγούστου», προκειμένου η καταβολή να γίνει με απλή υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν υποστεί ζημιά.

«Ακόμα και κάποιος που έπαθε μικρή ζημιά θα πάρει από 5.000, αυτός που έχει καταστραφεί θα φτάσει ως τις 20.000, ενώ οι επιχειρήσεις που επλήγησαν θα φτάσουν μέχρι 22.000» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με τη δήλωση και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «υπάρχουν αιτήσεις για αποζημιώσεις από το 2017, που ακόμη οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΑΓΑ. Από τον “Ιανό” και μετά, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και τα χρήματα πιστώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες».
Σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα ο ιδιώτης που αναλαμβάνει κάτι και μπορεί να αναθέσει την μελέτη όπου θέλει και άλλο η διαδικασία που έκανε η Κυβέρνηση και προχθές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα δράσεις».

Στη συνέχεια, είπε ότι το βασικό ζήτημα «δεν είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων», καθώς «όταν μιλάμε για τέτοια μεγάλη καταστροφή, μπορεί μια δυνατή βροχή να κατεβάσει από το βουνό έναν μεγάλο όγκο φερτών υλικών και να έχουμε προβλήματα».
«Οι δασοπυροσβέστες είναι μία από τις επιλογές για το μέλλον, υπάρχουν πλάνα και για τους ρητινοπαραγωγούς, κυρίως στην Εύβοια, που θα αξιοποιηθούν στα έργα ανάπλασης των περιοχών, που θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, προκειμένου να έχουν εισόδημα και να παραμείνουν στους τόπους τους» συμπλήρωσε, λέγοντας πως από τις καταγραφές που υπάρχουν, τα πλάνα αφορούν 800 ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια και 100 στα Γεράνεια Όρη.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ