Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσφεύγει κατά του νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά του νόμου που εγκρίθηκε στο Τέξας για τις αμβλώσεις, μετά τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αντιταχθεί στην εφαρμογή της επίμαχης νομοθεσίας που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την άμβλωση στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Οι λεπτομέρειες της προσφυγής δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες στο σύστημα του δικαστηρίου.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ του νόμου που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή προτού καν πολλές γυναίκες καταλάβουν ότι εγκυμονούν.

Αυτή η απόφαση συνιστά μεγάλη νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης, που θέλουν να την απαγορεύσουν τελείως.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο νόμος του Τέξας θα μπορούσε να προκαλέσει «αντισυνταγματικό χάος» επειδή εναπόκειται στους ιδιώτες πολίτες να τον εφαρμόσουν, υποβάλλοντας μηνύσεις σε όποιον βοηθήσει μια γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα -είτε αυτός είναι ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση, είτε ο οδηγός που θα την μεταφέρει στην κλινική. Οι μηνυτές θα λαμβάνουν αμοιβή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αλλά μόνο ορισμένες, περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις που αφορούν την υγεία της μητέρας. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υπερασπίστηκε αυτήν την εβδομάδα τον νόμο λέγοντας ότι η πολιτεία «θα εξαλείψει όλους τους βιαστές». Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε τη δικαστική προσφυγή κατά του νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι αμβλώσεις θα πρέπει να είναι νόμιμες στις ΗΠΑ. Περίπου το 52% απάντησαν ότι θα πρέπει να είναι νόμιμη η άμβλωση στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις ενώ το 36% θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι παράνομες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ