25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ο καιρός τρελάθηκε: Μετά τον καύσωνα, έρχονται καταιγίδες!

Μετά από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα από την Τετάρτη, εντός του Σαββατοκύριακου θα φτάσει στη χώρα μας η… ψυχρή λίμνη φέροντας μαζί της καταιγίδες.
Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει μία αναλυτική ενημέρωση για το σκηνικό του καιρού που θα επικρατήσει σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, σήμερα θα συνεχιστεί η ζέστη, κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Στα δυτικά αναμένεται να πνεύσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έρχεται η ψυχρή λίμνη


Από το Σάββατο όμως, και κυρίως την Κυριακή, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει άρδην.
«Ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη ψυχρή λίμνη» αναφέρει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ οι φονικές καταιγίδες που έπληξαν περιοχές της δυτικής Ευρώπης αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας.
Αυτές, σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχει δημιουργηθεί, οδηγεί σε έντονη αστάθεια και θα φέρει καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, προειδοποιεί.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως οι καταιγίδες που είχαν πλήξει τη Χαλκιδική πριν από δύο χρόνια, αλλά και την Εύβοια πέρσι, είχαν δημιουργηθεί από τη μετατόπιση ψυχρών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την περιοχή μας.

Πού θα «χτυπήσουν» οι καταιγίδες


Ο ίδιος επισημαίνει πως οι καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας από το μεσημέρι-απόγευμα, ενώ τη νύχτα και το πρωί μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στις παραθαλάσσιες περιοχές και κυρίως στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Πιθανόν, πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια.

Τα φαινόμενα μπορεί να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους.

https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/4084750321593098

Με πληροφορίες από Open και Sputniknews

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ