33.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Οι καπνοί «πνίγουν» την Αττική – Σοβαρά προβλήματα με τον μολυσμένο από τα τοξικά σωματίδια αέρα

Εξαιρετικά αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σήμερα στην Αττική, την ώρα που η «μάχη» με τις φλόγες συνεχίζεται και ενώ πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία εικόνα που παρουσιάζει η ατμόσφαιρα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κάνει λόγο για «άσχημη κατάσταση».
Για την κατάσταση της ατμόσφαιρας σε κάθε περιοχή, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται live ΕΔΩ.

«6 Αυγούστου 08:18 το πρωί. Άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής όσο αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα)» τονίζει.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπενθυμίζει ότι «στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Σχετικά με τις περιοχές με τα μεγαλύτερα επίπεδα από τα τοξικά σωματίδια που «γεννούν» οι φλόγες και επομένως με τον πιο μολυσμένο αέρα, όπως προκύπτει από σχετικό χάρτη, η χειρότερη εικόνα καταγράφεται κοντά στον Κηφισό, στο ύψους του Μοσχάτου, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στο Κερατσίνι, στο Παλαιό Φάληρο, στο Χαϊδάρι και στην περιοχή του Περιστερίου.
Επίσης, επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Ψυχικό, στον Πειραιά, στη Ριζούπολη, αλλά και στο Χαλάνδρι.


Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εισπνοή των σωματιδίων που αιωρούνται στην περιοχή, εφιστώντας την προσοχή ιδιαιτέρως σε ευπαθείς ομάδες, παιδιά, αλλά και εγκύους.


Παράλληλα, συστήνουν την παραμονή στο εσωτερικό του σπιτιού με κλειστά παράθυρα και σε εξωτερικό χώρο, τη χρήση μάσκας τύπου N95.

https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/4181468608615260

Το υπουργείο Υγείας, σε οδηγίες τους προς τους πολίτες για την προστασία τους από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, συνιστά την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων.
Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.
Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Επίσης, άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι και καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.
Ακόμα, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ