27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να φάνε «πόρτα» από κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης

Τον οδικό χάρτη για το πώς θα διανύσουμε το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Το σκεπτικό πίσω από τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Σεπτέμβριο, έχουν ήδη σκιαγραφήσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη δήλωση πως «δεν θα πάμε σε νέο lockdown». Οι ανακοινώσεις σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου θα γίνουν την Τρίτη, με την εφαρμογή των μέτρων να δρομολογείται για την 13η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το απαγορευτικό για τους ανεμβολίαστους αιτιολογείται κυβερνητικά με την εξήγηση πως η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη, σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών.


«Δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον το δικαίωμα να ψωνίσει γάλα για το παιδί του, ψωμί να φάει ή τα φάρμακα. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως του περιορισμού των ατόμων, το θέμα της μάσκας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής επεσήμανε:

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους” δήλωσε δε. Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί; Υπάρχει το συλλογικό».
Μάλιστα, φημολογείται έντονα και η πλήρης επαναφορά της μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με τον κ. Οικονόμου να επισημαίνει πως είναι ένα «σημαντικό ενδεχόμενο», και εάν υπάρξει η σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, θα εφαρμοστεί.

Επίσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι ανεμβολίαστοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν δύο τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.
Δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους με δυο αρνητικά self test την εβδομάδα ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι άνω των 12 ετών.
Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια και τη μετακίνηση εκτός νομού που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ, σύμφωνα με τον ALPHA.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ