30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Μπλόκο» σε χιλιάδες τουρίστες λόγω μέτρων – 2.500 δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία

«Χάλασε» το τριήμερο πολλών καθώς δεν «πέρασαν» τον έλεγχο του Λιμενικού. Όσα γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας.
Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που το τριήμερο δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, καθώς δεν τους επιτράπηκε να επιβιβαστούν στο πλοίο.
Το παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μίλησε για την επιβολή έκτακτων μέτρων λόγω κορωνοϊού καθώς και στα ταξίδια με πλοίο και τους νέους ελέγχους πριν την επιβίβαση.
Αρχικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για συγκεκριμένο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μίλησε στο Open, «είναι προτιμότερη μία μικρή ταλαιπωρία παρά η απώλεια μίας ολόκληρης τουριστικής περιόδου».

«Μπλόκο» σε χιλιάδες ταξιδιώτες

Όσον αφορά στους ελέγχους πριν την επιβίβαση σε πλοία, «πράγματι διαπιστώσαμε ελλιπείς ελέγχους και για αυτό ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα πριν την επιβίβαση να διενεργεί τους ελέγχους και αποδεδειγμένα γίνεται».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, το τριήμερο περίπου 2.500 πολίτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε πως πέρα από τους ελέγχους χρειάζεται η συνεργασία όλων και «είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και «ζητάμε απλά τη συνεργασία των επιβατών».

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Έχοντας πιστοποιητικό COVID, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών μπορούν οι ταξιδιώτες από τις 16 Ιουλίου να επιβιβάζονται σε πλοία, θαλάσσια ταξί και λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.
Ωστόσο, για τα ταξίδια στα νησιά δεν θα γίνονται δεκτά self test παρά μόνο μοριακά ή rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το Λιμενικό Σώμα έχει συνοψίσει όσα προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τους επιβάτες πλοίων, θαλάσσιων ταξί αναφέροντας πως απαιτείται υποχρεωτικό self test για την επιστροφή από τα νησιά ενώ διευκρινίζει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Επίσης, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ