27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Από το 1995 ζούμε με την απειλή του τουρκικού casus belli πάνω από το κεφάλι

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «ημέρες έντασης» στην Ανατολική Μεσόγειο και «αποκλίσεις» στις απόψεις Ελλάδας – Τουρκίας, τόνισε ότι «όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται επί τη βάσει των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι από το 1995 η Ελλάδα ζει με το casus belli, με «μία απειλή πάνω από το κεφάλι μας».

«Να μην επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020»


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα περιστατικά του καλοκαιριού 2020, οπότε και η Άγκυρα «αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο», όπως είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρυσι».

Σημειώνοντας ότι η επιθετικότητα από πλευράς της Τουρκίας υπονομεύει τα περιθώρια για ευημερία και καθιστά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «πολύπλοκες», διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για συνεργασία με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον διεθνή νόμο για τη θάλασσα ως «μοναδικό εγχειρίδιο» για την επίλυση των προβλημάτων και σημείωσε: «Πάντα στηρίξαμε την ανάγκη των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας».
«Έχω ένα όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο» είπε, ακόμη, προσθέτοντας ότι «αντί για μάχες», πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
«Είμαστε δεσμευμένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία να ζούμε μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μη αποδεκτή η συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο»


Ο πρωθυπουργός δήλωσε «λιγότερο αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψιν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», προχωρώντας σε παραβιάσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των Βαρωσίων.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη λύση, μόνο επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμοιβαία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη είναι απλώς μη αποδεκτή» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελπίδα γεννάται από τη συνεργασία»


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα ενεργός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων για μια δημοκρατική και ευημερούσα περιοχή».
«Η Ελλάδα πιστεύει στην πολυμερή συνεργασία για αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και είναι ένας ολόψυχος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» είπε ακόμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ότι ο κόσμος μάχεται με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι απέδειξε πως «η ελπίδα γεννάται από τη συνεργασία».
Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, όπως είπε, ο κόσμος ανέλαβε και οδηγήθηκε σε ένα τεράστιο επίτευγμα, με την Ευρώπη στην προμετωπίδα: Την παραγωγή πολλών αποτελεσματικών εμβολίων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Προηγουμένως, όπως παρατήρησε, χρειάζονταν χρόνια, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάστηκαν μήνες.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, η οποία πλέον συνιστά κρίση, ενώ έκανε μνεία και στις φετινές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, τονίζοντας πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι λιγότερο μεγάλες από εκείνες του παρελθόντος». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι πρόγονοί μας πάλεψαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τον σεβασμό για διεθνές δίκαιο τα κατάφεραν. «Έξι χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και το μέλλον των επόμενων γενιών είναι στα χέρια μας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουμε το σωστό για το μέλλον αυτού του εύθραυστου αλλά πανέμορφου πλανήτη που η ανθρωπότητα ονομάζει σπίτι» κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ