25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μήνυμα στον ελληνικό λαό για τα πύρινα μέτωπα έστειλε με διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη μάχη που δίνει η Πυροσβεστική με τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στη χώρα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στην οποία καλούμαστε να χειριστούμε ταυτόχρονα με τον καύσωνα δεκάδες πυρκαγιές μίλησε ο πρωθυπουργός.

«Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα μέλη της Πυροσβεστικής σημείωσε πως έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και πως πρέπει να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη και ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους.
«Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη» ανέφερε.

Ο ίδιος δήλωσε πως με την Πολιτική Προστασία έχει γίνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το οποίο 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής μπαίνουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

«Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται» είπε χαρακτηριστικά.


Έκανε έκκληση ακόμη για ενότητα μεταξύ πολιτείας και πολιτών.

«Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα. Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον “Ιανό” και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές» δήλωσε.
Ξεκαθάρισε δε πως οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί θα αποζημιωθούν ενώ οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες.

Ο ίδιος είπε πως έχουμε χρέος να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
«Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι» κατέληξε.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ