25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Κόκκινη κάρτα» σε όρθιους πελάτες – «Λουκέτο» από την πρώτη παράβαση

Η έκρηξη νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οδήγησε εσπευσμένα σε αποφάσεις εν μέσω φόβων για τέταρτο κύμα το καλοκαίρι.
Εστίαση, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης μόνο για καθήμενους από την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα μέτρα που προβλέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά τραπέζι. Μάλιστα, προανήγγειλε βαριά πρόστιμα από την Πέμπτη όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.
Χαρακτηριστικά, πλέον θα μπαίνει «λουκέτο» από την πρώτη παραβίαση. Αναλυτικά, για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση για 7 ημέρες και για άνω των 200 τ.μ. πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ ενώ η επιχείρηση θα σφραγίζεται για 15 ημέρες. Σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Μάλιστα, η επιβολή προστίμων θα μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων με βάση το υλικό από το οποίο θα προκύπτει παράβαση, όπως για παράδειγμα βίντεο στα social media.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την έκτακτη ανακοίνωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να γίνει η επικρατούσα κάτι που συνιστά «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» για τους ανεμβολίαστους.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτηση ότι κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στον Νότιο Τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η θετικότητα στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας ανήλθε σε 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τους ανεμβολίαστους στις ηλικίες 60 έως 80 ετών. Όπως είπε, το 99% των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων το τελευταίο τρίμηνο προέρχεται από αυτή την κατηγορία.

Σημειώνεται ότι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 1.797 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με περισσότερα από 1.000 να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται στα λύματα σε Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει έρθει στην Ελλάδα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας έως το τέλος του Αυγούστου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο για τέταρτο κύμα το καλοκαίρι.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ