25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: 2.807 κρούσματα & 38 νέοι θάνατοι – Στους 388 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι

Στα 2.807 διαμορφώθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 38 νέοι θάνατοι.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 388. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 379.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 605.158, , ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.971 θάνατοι.

Ανησυχίες για την αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά


Καθώς η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς, η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στην πορεία του εμβολιατσικού προγράμματος, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να ανακοινώνει, χθες, την έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου για τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό ανηλίκων άνω των 12 ετών κατά του κορονοϊού και από ιδιώτες παιδιάτρους.
Αυτό, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, με επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί μόλις το 9,6%, ενώ με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 11,5%. Από την άλλη στους μαθητές ηλικίας 15-17 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη φθάνει στο 20% και στο 23,1% αντίστοιχα.
Οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ ανηλίκων.
Δραματική ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως έχουν ήδη χαθεί τρία παιδιά από κορωνοϊό και κάθε εβδομάδα ένα μπαίνει στη ΜΕΘ.

Μήνυμα απέστειλε και ο Σωτήρης Τσιόδρας σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ανηλίκων από 12 ετών και άνω «θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής».


Αναφερόμενος στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, υπογράμμισε ότι «αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία».
Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει εμβολιάσει και τα τρία παιδιά του που είναι στις ηλικίες αυτές (12-17) και εξήγησε τον λόγο. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κάποιος την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ