Τα κρούσματα σήμερα 16/08 είναι 2.218 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με επτά να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.569 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ η χώρα μας μετρά συνολικά 13.237 νεκρούς με το 95,2% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επίσης, οι διασωληνωμένοι είναι 250 (60,0% άνδρες) με διάμεση ηλικία τους τα 64 έτη, ενώ τo 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +6,16%) όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 233.
«Κίνδυνος για 8.000 κρούσματα την ημέρα»
Η Αθηνά Λινού, υπογράμμισε πως η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί πολύ τεράστιο πρόβλημα και ενώ η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, τα κρούσματα αναμένεται να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν μη αποκλείοντας να ξεπεράσουν τα 8.000 την ημέρα, πολλά εκ των οποίων θα είναι με ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Το πιο κρίσιμο διάστημα για τη χώρα είναι μετά τον Σεπτέμβριο, περίοδος που θα έχει αρχίσει να κρυώνει ο καιρός ενώ θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι πολίτες στην εργασία τους.
Έμφαση έδωσε και στο πολύ σοβαρό σύνδρομο post COVID, που ταλαιπωρεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ασθενείς που νόσησαν και ξεπέρασαν τον κίνδυνο αλλά ακόμα και ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Τα κοινά συμπτώματα είναι:
–μόνιμη εξάντληση και κόπωση
–βήχας
–ανοσμία (ολική απώλεια όσφρησης ή διαταραχές στην όσφρηση)
–απώλεια γεύσης
–αϋπνία
-δυσκολία στην πνευματική συγκέντρωση.
Ο κορωνοϊός επηρεάζει όλα τα συστήματα από το αναπνευστικό, το ουροποιητικό μέχρι το ήπαρ, την καρδιά καθώς και το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα ενώ μεγάλο διάστημα μετά την ανάρρωση προβλήματα μνήμης, παρατηρείται δυσκολία στην καθημερινότητα, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας.