Τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου είναι 2.130 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τέσσερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αυξημένοι παραμένουν οι ημερήσιοι θάνατοι, με 47 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ενώ η χώρα μας μετρά συνολικά 14.727 απώλειες ανθρώπινων ζωών από κορωνοϊό, ενώ το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 323 (62,5% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, ενώ το 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τους διασωληνωμένους, οι 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12,04%), όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 191.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 με ήδη γνωστό κρούσμα.
«Τα κρούσματα στην Αττική θα αυξηθούν» – Γιατί «κοκκίνισε» η βόρεια Ελλάδα
Άνοδο των κρουσμάτων της COVID-19, τις επόμενες ημέρες προβλέπει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα και κάποια νησιά, θεωρείται καλή, όμως επικαλούμενος τα στοιχεία από τα λύματα, προειδοποιεί πως την τελευταία εβδομάδα στην Αττική καταγράφεται συνεχής αύξηση του ιικού φορτίου, στατιστικά σημαντική που θα οδηγήσει σε εκτίναξη των κρουσμάτων, αρκετά πιο πάνω από το 30%.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως η εν λόγω αύξηση θα έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως είπε, και θα μεταφραστεί σε 500 με 600 κρούσματα στην Αττική, ίσως και περισσότερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα στους ανεμβολίαστους.
Προς το τέλος του Οκτωβρίου είναι πιθανή να συμβεί μία «κορύφωση», η οποία θα μπορούσε να συντελέσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας, με τον ίδιο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος, θα είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένοι καθώς οι ανεμβολίαστοι θα «μπουστάρουν» στα κρούσματα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε τους λόγους που βλέπουμε επιβαρυμένη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως σε αυτήν την περιοχή υπάρχει γενικά κάποιο θέμα και αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμών, που είναι μειωμένα –σε σχέση με αλλού– αλλά και τη διαφορετική επιδημιολογική εικόνα, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.
«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» ανέφερε και διευκρίνισε πως πως αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πότε μειώνονται.
Ακόμα, σημείωσε πως δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα του να μην τις δούμε.