Κάτω από 2.000 κυμαίνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS και χτυπούν «καμπανάκια» για 7 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε λοιπόν, σήμερα Σάββατο (25/09) 1.853 νέα κρούσματα και 16 θανάτους, την ίδια ώρα που 333 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.
Τα 10 από τα 1.853 νέα κρούσματα που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στα 644.869 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων το 50,9% είναι άνδρες, εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.519 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας στους 14.655. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (6,.0% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89,49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 35 (10,51%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.128 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -26,85%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.
Τέλος, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78 (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
«Καμπανάκια» για επτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Και μπορεί τα νούμερα να «μαρτυρούν» ύφεση, ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Τα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, όπως και αύξηση 11% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης (15/09) και Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, η έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, έδειξε πως:
Η συγκέντρωση είναι σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της περασμένης Δευτέρας και Τρίτης.
Η συγκέντρωση είναι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με τη μέση τιμή των προαναφερθέντων ημερών.
Γεμίζουν τα νοσοκομεία
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος, ανέφερε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ «αγγίζει» το 100% στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει», επεσήμανε.
Αφού ξεκαθάρισε, δε, πως όσοι νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου είναι ανεμβολίαστοι, εξέφρασε ωστόσο, την ελπίδα του πως η εικόνα είναι κάτι προσωρινό και όχι η «αρχή μιας τραγωδίας» που οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους και έχει το μικρότερο εμβολιασμού» κατέληξε.
SOS για Ξάνθη, Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Πιερία
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές.
Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η Ξάνθη, όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,33%, όταν στη Δράμα διαμορφώνεται στο 1,22%.
Ανησυχία υπάρχει και για την Ημαθία, όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,15%, την Καστοριά (1,14%) την Πιερία (1,13), τη Θεσσαλονίκη (1,10%), αλλά και για την Πέλλα (1,09%).
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πάντως πως από τη στιγμή που η Βόρεια Ελλάδα επλήγη σημαντικά από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, είναι πιθανό να έχει υψωθεί τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25%.
«Όχι» σε μέτρα ξεκαθαρίζει ο Πλεύρης
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο lockdown.
«Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας πως αυτό που ανησυχεί είναι ότι «σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας».