25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: Σοκ με 51 θανάτους – 1.608 κρούσματα & 379 διασωληνωμένους

Τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου είναι 1.608 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όμως έντονη ανησυχία πηγάζει από το γεγονός πως σε ένα 24ωρο κατέληξαν πάνω από 50 ασθενείς.
Από τα νέα κρούσματα, πέντε βρέθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), με το 51% να αφορά άνδρες.

Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, με την Ελλάδα να μετρά συνολικά 14.223 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά έναν σε σχέση με χτες, είναι δηλαδή 379 (63,3% άνδρες) με διάμεση ηλικία τους τα 64 έτη, ενώ τo 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των διασωληνωμένων, οι 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Τέλος, οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16,82%), όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 208.

«Τα κρούσματα στα σχολεία θα εκτιναχθούν» – Φόβοι των ειδικών για τους μαθητές


Τα σχολεία σήμερα άνοιξαν και λειτουργούν δια ζώσης, όμως οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως τα κρούσματα της COVID-19 θα αυξηθούν στα παιδιά.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε πως τη Δευτέρα, δεν θα βρεθούν πολλά κρούσματα, γιατί τα παιδιά δεν ήταν όλα μαζί.

Δεν είχαν τον συγχρωτισμό που θα έχουμε σήμερα και μετά» ανέφερε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως «τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες υπάρχει κίνδυνος να δούμε έξαρση και πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος. Πέρσι τέτοιον καιρό είχαμε άλλο στέλεχος και ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικό».
Σύμφωνα με την ίδια, κάποια σχολεία θα κλείσουν, όχι μόνο επειδή θα έχουμε διασπορά, αλλά «επειδή πολλοί γονείς όταν υπάρχει το δεύτερο-τρίτο κρούσμα δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο» και «δεν μπορείς να πεις στον γονιό ότι δεν έχει δίκιο, γιατί δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ο αντίκτυπος από το άνοιγμα των σχολείων θα φανεί σε 20 μέρες και φοβάται πολύ.
Εξήγησε πως η κύρια πηγή της ανησυχίας της είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία «τρέχει πολύ στα παιδιά» και νοσεί το 20% ενώ προειδοποίησε πως «μπορεί να έχουμε και παιδιά στις ΜΕΘ».

Αναφερόμενη στα ποσοστά εμβολιασμού των ανηλίκων, σημείωσε πως είναι 56.000 οι μαθητές που το έχουν κάνει, με τους ίδιους τους γονείς να είναι προβληματισμένοι.
Εκτίμησε, τέλος, πως θα φοράμε τις μάσκες έως και την άνοιξη του 2022, μιας και «δεν ξέρουμε πόσες μεταλλάξεις θα έχουμε μέχρι τότε, πώς θα τελειώσουμε με τη Δέλτα, πώς θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας του 80%+».

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ