Την αποπληρωμή του συνόλου των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 για τους πληττόμενους της πανδημίας σε περισσότερες σε περισσότερες από 48 θα προβλέπει η νέα ρύθμιση η οποία θα «κλειδώσει» αύριο με τους θεσμούς.
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι κατά τον τελικό γύρο των συζητήσεων με την ηγεσία των ομάδων των θεσμών που ξεκινά αύριο θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η ρύθμιση θα συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονταν ως πληττόμενες με βάση την λίστα των ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, τους εργαζόμενους που βρέθηκαν κατά τους μήνες της πανδημίας σε αναστολή, τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε μειωμένα ενοίκια αλλά και όσους ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των ανέργων.
Όπως είπε η ρύθμιση θα προφέρει την αποπληρωμή των οφειλών σε μια περίοδο καλύτερη από τις 24 έως και 48 μήνες (πληροφορίες μιλούν πια για περίοδο 60 μηνών) που είχε ανακοινωθεί για τα χρέη της πανδημίας η οποία όμως αφορούσε μόνο αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από το Μάρτιο του 2020.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το μέτρο με τα μειωμένα ενοίκια δεν θα παραταθεί παρά σχετικές αιτιάσεις επαγγελματικών φορέων της εστίασης. Τόνισε πάντως ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου υπάρχουν ακόμη μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε ειδικά στο μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών από το οποίο, όπως είπε, θα ενισχυθούν περίπου 30.000 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 10.000 θα είναι επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης περίπου 3.300 στον τομέα του τουρισμού και 3.000 επιχειρήσεις ανήκουν στο κλάδο του λιανεμπορίου.
Σε ό,τι αφορά την χθεσινή έγκριση του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης από το ECOFIN επανέλαβε ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13% θα έρθουν έως το τέλος Ιουλίου ενώ η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει επιπλέον πόρους από το ταμείο ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Μεταφέροντας την εμπειρία του από τις συζητήσεις που έγιναν στο Eurogroup/ Ecofin είπε ότι θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 αν και θα υπάρχει η υποχρέωση για δημοσιονομική προσαρμογή από τα κράτη μέλη μετά την υπέρβαση της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που θα επανέλθουν επίσημα από το 2023 τόνισε ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη γιατί δεν υπάρχει συμφωνία των κρατών μελών για το είδος και την έκταση των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν.