Η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για την εξέλιξη της επιχείρησης στα διάφορα πύρινα μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαρκή ενημέρωση από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, το Νίκο Χαρδαλιά αλλά και τους επικεφαλής στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά χθες το απόγευμα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Ηλείας.
Οι ποινές για εμπρησμό δάσους
Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.
Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις περιβόητες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.
Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.
Τα μέτρα για τους πληγέντες
Κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά αφορούν στην χορήγηση αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, που ενδέχεται να κυμανθούν από 600 έως 6000 ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που θα δοθούν αρχικά και άμεσα για τις πρώτες ανάγκες και για την αποκατάσταση της οικοσυσκευής. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών αφού προχωρήσουν -ξεκινούν άμεσα- στην καταγραφή των ζημιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους θα συνεχίσουν με την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Στις διαδοχικές συσκέψεις που προηγήθηκαν χθες συζητήθηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η αποκατάσταση των υποδομών στην πληγείσα περιοχή.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι όλα τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειδικά μετά τον παρατεταμένου καύσωνα. Βασική προτεραιότητα, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής εγρήγορση. Ο σχεδιασμός παραπέμπει σε γρήγορες δράσεις του κάθε υπουργού στον τομέα ευθύνης του. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης για παράδειγμα, που βρέθηκε προχθές στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, χθες μετέβη στην Ηλεία, όπου συντόνιζε, μέσα από την Ολυμπιακή Ακαδημία, την επιχείρηση απομάκρυνσης της φωτιάς και από το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Η μάχη συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώ η εντολή είναι να εκκενωθούν οικισμοί, εάν χρειαστεί.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.