31 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Θέματα ασφαλείας: Ασφαλίστε το σπίτι & την οικογένεια σας – Αυτός είναι ο «Κώδικας των Διαρρηκτών»

Γράφει ο Διαμαντής Χρήστος (Ειδικός σύμβουλος ασφαλείας)

Σεπτέμβριος, πρώτος μήνας του φθινοπώρου, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον μια ωραία ανάμνηση. Όλοι γυρίσαμε στην καθημερινότητα μας. Οι μεγάλοι ξεκίνησαν την εργασία και τα παιδιά ξαναβρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες. Τα σπίτια θα μείνουν για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα κλειστά και τις υπόλοιπες θα αγκαλιάσουν την οικογένεια για ξεκούραση, παιχνίδι και ανάπαυση. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε, για όλους τους αναγνώστες μας, συμβουλές για μια ασφαλή οικία καθόλη την διάρκεια του 24ωρου. Θα ξεκινήσουμε να ασφαλίζουμε το σπιτι (μονοκατοικία ή διαμέρισμα), όπως το βλέπει ένας επίδοξος εισβολέας. Δηλαδή από έξω προς τα μέσα δημιουργώντας κύκλους ασφαλείας μέσω φυσικών και τεχνιτών εμποδίων.

Σημαντικό ρόλο για όλα τα παρακάτω θα παίξει η φροντίδα και η αισθητική. Ο χώρος μας πρέπει να δείχνει περιποιημένος και καθαρός και να μην έχει την εικόνα της εγκατάλειψης.

-1ον και πιο σημαντικό είναι ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού , που θα ασφαλίζει όλα τα ανοίγματα ξεκινώντας από την περίμετρο ( για μονοκατοικίες) μέχρι το κυρίως οίκημα. Οι συναγερμοί αποτελούνται από πολλά επιμέρους ενσύρματα η’ ασύρματα αξεσουάρ, που ανάλογα τον χώρο(εσωτερικό και εξωτερικό) τοποθετούνται και ασφαλίζουν από πιθανή παραβίαση όλα τα κινητά μέρη. ( πχ ραντάρ υπερύθρων, παγίδες βαρέως τύπου για γκαραζόπορτες, ανιχνευτές κίνησης και θραύσης, εσωτερικά ραντάρ, παγίδες για πόρτες και παράθυρα).

-2ον κάμερες ασφαλείας με καταγραφικό, που να εμπίπτουν στο άρθρο 12 του Ν. 2472/ 1997 για την νόμιμη τοποθέτηση και βιντεοσκόπηση.

-3ον περίφραξη ιδιαίτερα στις μονοκατοικίες. Η περίφραξη πρέπει να είναι μια γερή κατασκευή κάποιου ύψους που να δυσκολεύει την υπερπήδηση, από υλικά αντοχής. Συνήθως είναι τυφλή ή με φυτά αναρριχώμενα έτσι ώστε να μην επιτρέπει την οπτική επαφή με το εσωτερικό. Συνηθίζεται στο πάνω μέρος να έχει λόγχες.

-4ον φωτιστικά με ανίχνευση κίνησης για τους εξωτερικούς χώρους (αυλές, κήπους, μπαλκόνια).

-5ον θωρακισμένη πόρτα κυρίας εισόδου με κλειδαριά ασφαλείας πολλών σημείων και κλειδί με κωδικό ασφαλείας.

-6ον πύρους ασφαλείας σε όλα τα κουφώματα και παράθυρα καθώς επίσης και στην κυρίως είσοδο. (εναλλακτικά υπάρχει και μπάρα ασφαλείας για την κυρία είσοδο).

-7ον κουρτίνες ή ρόμαν σε όλα τα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες, με χοντρό ύφασμα ώστε να μπορεί να αποτρέπει να φαίνεται το εσωτερικό της οικίας από έξω. Επίσης σε αυτό βοηθάει και η τοποθέτηση φυτών σε γλάστρες περιμετρικά από τις μπαλκονόπορτες η’ ακόμα και δέντρα αν πρόκειται για μονοκατοικίες με κήπο.

-8ον πολύ σημαντική και εξαιρετικά αποτρεπτική είναι η παρουσία σκύλου, είτε εξωτερικά (αυλή μονοκατοικίας) είτε εσωτερικά (διαμέρισμα). Η αστυνομία της Ιταλίας σε έρευνα την οποία έκανε το 2020 σε διάφορες φυλακές, διαπίστωσε από μαρτυρίες όσον εκτίουν την ποινή τους για κλοπές σε σπίτια, ότι η παρουσία και το γάβγισμα ενός σκύλου ήταν αρκετό για να ματαιώσουν την εισβολή στην οικία αυτή και να αλλάξουν τα σχέδια τους. Τα παραπάνω ήταν κάποια από τα πιο βασικά για να έχετε μια ασφαλή οικεία και να μειώσετε τις πιθανότητες να είναι το δικό σας σπίτι ο επόμενος στόχος.

Αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του Επίχαρμου από την Κω (5ο αιώνα π.Χ) ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας: «ο φρόνιμος άνθρωπος δεν πρέπει να μετανοεί, αλλά να προνοεί».

Συνοψίζοντας, πρέπει όλοι να ενημερωνόμαστε για την ασφάλεια την δίκη μας, της οικίας μας και της οικογένειας μας, να μην εφησυχάζουμε και να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας με κοινό σκοπό την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της ίδιας της ζωής.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι απαραίτητο να παρατηρείτε τον χώρο σας κατά την είσοδο και έξοδο σας από αυτόν και να προσπαθείτε να εντοπίσετε κάποια από τα σημάδια που σας παραπέμπουμε στον παρακάτω πίνακα.

Είναι ο «Κώδικας Διαρρηκτών», πως σημαδεύουν δηλαδή τα σπίτια που θα χτυπήσουν. (Πίνακας που έχει αναρτηθεί από την ΕΛ.ΑΣ).

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ