26.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Microsoft, ο Ρώσος μεγιστάνας στο Σούνιο & τα ηχηρά επενδυτικά ονόματα

Η νέα hot περιοχή για τη μοντέρνα-ψηφιακή οικονομία της χώρας, είναι τα Σπάτα. Λοιπόν, το real estate στα Σπάτα απογειώνεται καθώς, στο επιχειρηματικό πάρκο της περιοχής, αγόρασε η Microsoft δύο εκτάσεις (η μια 14.998,5 τ.μ. και η άλλη 69.538 τ.μ.) στις οποίες και θα εγκατασταθεί το ένα data center που δημιουργεί στη χώρα. Μάλιστα θα δημιουργηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας μια ή δυο ακόμη εγκαταστάσεις. Τα οικόπεδα αγοράστηκαν τον περασμένο Μάιο από τη Lamda Real Estate Development έναντι 14 εκατ. ευρώ, με την εφορία να υπολογίζει την τιμή στα 23,05 εκατ.

Welcome to Greece, λοιπόν, και σε αυτήν την έκταση των σχεδόν 85 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων θα δημιουργηθεί το βασικό data center της Microsoft. Οι ανακοινώσεις για την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού κολοσσού είχαν γίνει πέρυσι τον Οκτώβριο και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τις εξαγγελίες θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Σημειώστε πως εκεί -στο επιχειρηματικό πάρκο του δήμου Σπάτων, δίπλα στα 85 στρέμματα της Microsoft- χτίζει και η φαρμακευτική ELPEN το Κέντρο Καινοτομίας. Οπότε η περιοχή θα πάρει τα πάνω της και, μαζί με το επιχειρηματικό πάρκο, θα βελτιωθούν οι τιμές και για τις μεζονέτες της περιοχής, οι οποίες από την κρίση και μετά πήραν την κατιούσα.

Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft προχωρούν υπό άκρα μυστικότητα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για τα τρία data centers του τεχνολογικού κολοσσού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα εγκαίνια του νέου Data Center Region να συμπέσουν με την επέτειο των 30 χρόνων παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα.

Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η Lancom ανακοίνωσε την λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ τη επέκταση του data center της κατά 1.200 τμ σχεδιάζει και η Hellas Sat, προχωρώντας σε επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Το Σούνιο, ο Ρώσος μεγιστάνας και τα ηχηρά επενδυτικά ονόματα

Χθες Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε στα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας ούτε μια διαθέσιμη σουίτα, ήταν όλες κλεισμένες από τουρίστες, ενώ το ξενοδοχείο Cape Sounio είναι όλο κλεισμένο από έναν (μάλιστα έναν και μοναδικό) Ρώσο πελάτη. Αυτά είναι καλά νέα και καμιά φορά πρέπει να τα γράφουμε, αν και ως γνωστόν… bad news travels fast – και πουλάνε και περισσότερο.

-Σήμερα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Alpha Bank η οποία -εκτός αιφνίδιου απροόπτου- ανοίγει βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας 6,5 ετών. Η έκδοση πραγματοποιείται για την κάλυψη της εποπτικής απαίτησης για Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

-Εντυπωσιάστηκαν αρκετοί αναγνώστες με την είδηση ότι έρχονται στην Αθήνα τόσο ηχηρά επενδυτικά ονόματα -όπως J.C. Flowers και Bain- για μια τόσο αδύναμη τράπεζα όπως η Atticabank. Εξειδικευμένη πηγή μου, μου λέει ότι «βγάζει νόημα» να «παντρευτεί» μια τράπεζα για λογαριασμό χρηματοοικονομικών οίκων που έχουν πάρει εν Ελλάδι πολλά κόκκινα δάνεια. Οι άνθρωποι της Flowers θα δουν και αρμόδιους υπουργούς για την οικονομία (Σταϊκούρας) αλλά, μου λέει η ίδια πηγή, ότι… τζάμπα χρήμα δεν βάζουν. Θέλουν «καθαρό project» για την τράπεζα με μάνατζμεντ και πλειοψηφία, αλλιώς ήρθαν διακοπές στην ηλιόλουστη Αθήνα.

-Θα βρουν πλειοψηφία, «καθαρό project» κ.λπ.; Μάλλον δύσκολο, με τα μυαλά που κουμαντάρουν οι δικοί μας. Για παράδειγμα, χθες, στη διαδικτυακή συνέλευση της Atticabank συνδέθηκαν και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν προσκληθεί από την τράπεζα. Εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μακέδος, έβγαλε έναν δεκάρικο για την οικονομία, διάβασε την ημερήσια διάταξη και αμέσως μετά πέταξε έξω τους (δήθεν προσκεκλημένους) δημοσιογράφους ζητώντας να διακοπεί η σύνδεσή τους. Θα μου πεις, με αυτούς θα μιλήσουν J.C. Flowers και Bain; Ευτυχώς όχι, για αυτό και υπάρχουν κάποιες ελπίδες.

Με πληροφορίες από το newmoney.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ