17.1 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Αναλυτικά το πακέτο μέτρων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις & νέους

Από το βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξετύλιξε τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων στήριξης.
Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις και παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις που έχουν «πυροδοτήσει» έντονο προβληματισμό στην κοινωνία και στην αγορά.
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι και το 2022 θα ισχύσει η απαλλαγή για εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μείωση του φόρου εισοδήματος από 24% στο 22%, σε μόνιμη βάση. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φορολογικό έτος του 2021, όπως είπε.
Ακόμα, επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα δικαιούνταν κανονικά.


Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να μειώνεται με δίκαιο τρόπο, σημειώνοντας ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, προαναγγέλλοντας πάντως μείωσή του για τα νοικοκυριά.


«O ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, απευθυνόμενος στους νέους και αποστέλλοντας μήνυμα για περισσότερες ευκαιρίες.


Άλλωστε, ανακοίνωσε και σειρά μέτρων για τους νέους, μεταξύ των οποίων και την πρωτοβουλία για το «πρώτο ένσημο».

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.09.2021

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφουςΝέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώραςΜείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότεςΑύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμόΜείωση του ΕΝΦΙΑΑναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ).Τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων

Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές.Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές.Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία.Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες.Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%.Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022.Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022.Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό.

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ.Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Μέτρα για τους νέους

«Πρώτο ένσημο»: 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη.Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας.Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ