Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο μετά το ΣΕΥ δήλωσε: “Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της Προέδρου της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”.
Όπως τόνισε “το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες”.
“Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού”, είπε.
“Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη”.
“Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού”.
“Οι Υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι”, δήλωσε ο Μπορέλ.
“Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε λόγο για την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων”, κατέληξε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμα ότι η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 και θα υιοθετηθεί τον Μάρτιο 2022, και ότι το ΣΕΥ είχε την πρώτη σχετική συζήτηση πριν από το Gymnich (τέλη Αυγούστου).
Επιπλέον το ΣΕΥ αποφάσισε τη σύσταση (σε χρόνο ρεκόρ) νέας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (EUTM) στη Μοζαμβίκη, για να εκπαιδεύσει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις για την καλύτερη προστασία των αμάχων και να βοηθήσει στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Cabo Delgado.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο και για τις συζητήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση του πρώτου να παραστεί στο ΣΕΥ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει αφενός την ασφάλεια του Ισραήλ, που όπως τόνισε είναι αδιαπραγμάτευτη, αφετέρου μια ουσιαστική διαδικασία πολιτικού διαλόγου για το παλαιστινιακό.
Οι Υπουργοί εξέτασαν αναλυτικά και την κατάσταση στην Αιθιοπία, την επιδείνωση των ανθρωπιστικών αναγκών στο Τιγκρέι και την καταστροφή των μεταφορικών υποδομών, που δημιουργούν συνθήκες υποσιτισμού για τον πληθυσμό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε τα κράτη – μέλη να παρέχουν δωρεές ανθρωπιστικού υλικού και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις αν οι παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου δεν αναστραφούν.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ο 27 ομόφωνα κάλεσαν τους Ταλιμπάν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τα κράτη της περιοχής να αρχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή.
“Μου φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης παρά οι ίδιοι οι Λιβανέζοι”, τόνισε ο Ζ. Μπορρέλ, παρουσιάζοντας την ομόφωνη κατανόηση των Υπουργών για την ανάγκη να ετοιμαστεί ένα καθεστώς κυρώσεων για όσους είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, πριν από το τέλος του μήνα.
Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε “στην καταστολή από το καθεστώς της Λευκορωσία που συνεχίζεται” αναφερόμενος και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και των μεταναστών από τον Λουκασένκο, που πλέον τους πιέζει και προς τα σύνορα με την Πολωνία, εκτός από τη Λιθουανία, προαναγγέλλοντας και νέα αντίδραση της ΕΕ.