27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Εμβόλια Pfizer-AstraZeneca: Πόσο μειώνεται η προστασία μετά τη δεύτερη δόση

Η προστασία απέναντι στην COVID-19 που προσφέρουν οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αρχίζει να εξασθενεί μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις.

Μετά από πέντε με έξι μήνες, η αποτελεσματικότητα τους εμβολιασμού με Pfizer κατά της COVID-19 στον μήνα μετά τη δεύτερη δόση έπεσε από το 88% στο 74%, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στη μελέτη ZOE COVID.

Για το AstraZeneca η αποτελεσματικότητα έπεσε από το 77% στο 67% μετά από τέσσερις με πέντε μήνες.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια τεστ.

Προηγούμενες αναλύσεις δεδομένων είχαν υποδείξει ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η προστασία θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 50% για μεγαλύτερους σε ηλικία και σε υγειονομικούς έως τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τιμ Σπέκτορ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«(σ.σ. Η μελέτη) επισημαίνει την ανάγκη για κάποια δράση. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να βλέπουμε την προστασία να υποχωρεί σιγά-σιγά την ώρα που τα κρούσματα είναι ακόμα υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης παραμένει υψηλή» δήλωσε ο Σπέκτορ στο BBC.

Η Βρετανία αρχίζει να προγραμματίζει ενισχυτική δόση αργότερα μέσα στον χρόνο μετά τις τοποθετήσεις των κορυφαίων συμβούλων σε ζητήματα εμβολιασμών ότι ίσως γίνει αναγκαία η Τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες από τον Σεπτέμβριο.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ