Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία, με κάλπες να έχουν στηθεί σε 16.000 εκλογικά κέντρα και θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 19:00, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά απόψε περί τις 21:00. Ωστόσο, λόγω του ότι είναι πολλοί όσοι έχουν ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, ο νικητής μπορεί να μην γίνει γνωστός άμεσα.
Η σημερινή ημέρα κρίνεται ως ιστορική καθώς θα είναι η πρώτη φορά, ύστερα από αρκετά εκλογικές αναμετρήσεις, που δεν θέτει υποψηφιότητα η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας το 2005, αλλά το 2018 ανακοίνωσε πως αυτή ήταν η τελευταία της θητεία και πλέον αποχωρεί από την πολιτική σκηνή.
Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η καγκελάριος να χρειαστεί να παραμείνει στην εξουσία για μερικούς ακόμα μήνες καθώς δεν είναι δεδομένο πως θα προκύψει άμεσα κυβέρνηση.
Οι βασικοί διεκδικητές της καγκελαρίας
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχουν ισχνό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του Άρμιν Λάσετ, που διαδέχτηκε τη Μέρκλ στην ηγεσία του κόμματος.
Το γεγονός ότι το CDU μείωσε σημαντικά τη διαφορά τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα για τα τελικά αποτελέσματα.
«Όλοι νιώθουμε ότι είναι πολύ σημαντικές οι ομοσπονδιακές εκλογές» είπε ο Λάσετ σε δημοσιογράφους αφότου ψήφισε στο Άαχεν. «Είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές αυτές που θα αποφασίσουν την πορεία της Γερμανίας στα επόμενα χρόνια και άρα κάθε ψήφος μετράει».
Ο αντίπαλός του, Όλαφ Σολτς, που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά στον καταλληλότερο επόμενο καγκελάριο.
«Ελπίζω πως όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα πάνε για να ψηφίσουν για να δώσουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα για το SPD και θα μου δώσουν την εντολή για να γίνω ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας» σημείωσε ο Σολτς από τη δική του εκλογική περιφέρεια, το Πότσδαμ.
Ο εκκλήσεις και των δύο για συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι τυχαίες καθώς από τα 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων της χώρας, το 40% δηλώνει αναποφάσιστο.
Τα σενάρια για τον κυβερνητικό σχηματισμό
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως μία αυτοδυναμία κρίνεται αδύνατη, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε προς μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του SPD ή του CDU/CSU, ανάλογα με το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτος, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Ο Σολτς είπε στο Σάββατο σε δημοσιογράφους πως θα προτιμούσε να εξασφαλίσουν το SPD και οι Πράσινοι τα απαραίτητα ποσοστά ώστε να συνασπίσουν μία κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να χρειαστεί τρίτο κόμμα. Ωστόσο, δεν έχει αποκλείσει και την πιθανότητα συνεργασίας με τους Πράσινους και το Αριστερό κόμμα.
Η έμπειρη ανταποκρίτρια και σχολιάστρια από τη Γερμανία, Φαίη Καραβίτη, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες:
«Ένας “μεγάλος” συνασπισμός SPD–Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) (στον οποίο δίνω λιγότερες πιθανότητες), ένας συνδυασμός “Τζαμάικα” δηλαδή CDU/CSU-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (FDP), ένας συνδυασμός SPD–Πρασίνων–Αριστεράς. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα χρειάζονται τρία κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση – αυτό από μόνο του περιπλέκει τα πράγματα».
Με πληροφορίες από το sputniknews.gr