Κι ενώ η φωτιά στη Βαρυμπόμπη μαίνεται, το ίδιο και στην Εύβοια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τις οριοθετήσουν. Στη Βαρυμπόμπη, τα 4 μέτωπα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν περιοριστεί σε ένα, τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Ενώ και στη Λίμνη Ευβοίας μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, τελικά έχουν αρχίσει και αυτά να επιχειρούν.
Και οι δύο πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιουσίες, επιχειρήσεις και σπίτια. Ειδικότερα, στη Βαρυμπόμπη υπολογίζεται ότι κάηκαν περίπου 80 σπίτια, ενώ τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στον δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αργύρη Λιάσκο.
Την ίδια στιγμή, πυκνός καπνός και στάχτη έχουν καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλες περιοχές δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Βίντεο με τη διασπορά του καπνού από τις φωτιές στην Ελλάδα
Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με τη διασπορά καπνού σε όλη την Ελλάδα από τις 3/8/2021 και ώρα 14.00 μέχρι σήμερα 4/8/2021 στις 12.00.
Στο σύστημα παρακολούθησης της διασποράς του καπνού που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη χωρική και χρονική εξέλιξη του καπνού από διαφορετικά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα βάση των τρεχουσών ατμοσφαιρικών συνθηκών.
Αστεροσκοπείο: Οι ενεργές εστίες στη Λίμνη Ευβοίας και οι προηγούμενες πυρκαγιές
Στο μεταξύ, χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας η οποία ανιχνεύθηκε από την υπηρεσία FireHub στις 3/8/2021 και ώρα 17.10 τοπική δημοσιεύει το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στον ίδιο χάρτη απεικονίζονται και οι περιοχές που είχαν καεί παλαιότερες χρονιές με πιο χαρακτηριστική την πυρκαγιά του 2016 η οποία είχε κάψει 2.153 εκτάρια.
Όπως σημειώνει το Αστεροσκοπείο, οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή Λίμνης Ευβοίας είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων SUOMMI NPP και ΝΟΑΑ-20 που λαμβάνει καθημερινά στις κεραίες του, ενώ οι καμένες εκτάσεις αποτελούν προϊόν της υπηρεσίας διαχρονικής χαρτογράφησης και απεικόνισης καμένων εκτάσεων του FireHub.
Με πληροφορίες από το iefimerida.gr