26.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025

Τυροπιτάκια κουρού

Υλικά:

Για τα τυροπιτάκια κουρού

  • 1 συσκ. στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ.
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 180 γρ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την επάλειψη
  • Κρόκο αυγού
  • Σουσάμι ή μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

  • Κρόκο αυγού
  • Σουσάμι ή μαυροσίσαμο
  • Για την επάλειψη:

    • 250 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
    • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    • Λίγο πιπέρι
    • 1 αυγό
    • Για την επάλειψη
    • Κρόκο αυγού
    • Σουσάμι ή μαυροσίσαμο

    Εκτέλεση:

    Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύουμε.

    Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.

    Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

    Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια και τα ζυμώνουμε.

    Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.

    Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι.

    Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.

    Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.

    Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180ºC στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.

    Ενδιάμεσα, στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

    Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο.

    Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.

    spot_img

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ