Υλικά:
- 300 γραµ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες χρήσεις)
- 1/2 κ.γλ. μαγιά
- 2 πρέζες αλάτι
- 200 γραµ. νερό χλιαρό
- Για τη γέμιση
- φέτα
- Για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα
- θυμαρίσιο μέλι
Εκτέλεση:
Για το παραδοσιακό τηγανόψωμο,
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να μαζευτούν σε ακανόνιστη ζύμη.
Βγάζουμε την υγρή ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να γίνει λεία και πάλι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Κόβουμε τη ζύμη μας σε έξι ή οκτώ κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα τηγανόψωμα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια και όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζοντας αλεύρι, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο.
Βάζουμε μέσα τρίμματα φέτας, κλείνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο και με τον πλάστη πατάμε να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.
Όμοια ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τηγανόψωμα.
Αν θέλετε σκέτα τηγανόψωμα με κανελοζάχαρη, θα κάνετε την ίδια διαδικασία απλά θα παραλείψετε τη φέτα.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε το τηγανόψωμο και απ’ τις 2 λεπτές πλευρές για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε το τηγανόψωμο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.