Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, υγιεινό και νηστίσιμο!
Υλικά συνταγής για 4 μερίδες:
- 1 kg σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ο τρόπος της εκτέλεσης:
Σοτάρουμε τα υλικά. Σε φαρδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
Χοντροκόβουμε το σπανάκι, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
Όταν δούμε ότι το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά όλο.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό (το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά).
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.