26.9 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Save your hood!

Αγάπα, φρόντισε, σώσε την δική σου γειτονιά!

6 μήνες δράσεων, 16.585 ενεργοί εθελοντές, 1709 δράσεις, 161 δήμοι, 4,6 εκατ. λίτρα σκουπιδιών στην θέση τους!

Με αγαπημένο μότο «τα σκουπίδια στη θέση τους», χιλιάδες εθελόντριες και εθελοντές από όλη την Ελλάδα- και όχι μόνο- συμμετέχουμε σε δράσεις καθαρισμού απομακρύνοντας απορρίμματα όλων των ειδών και ηλικιών από γειτονιές, πάρκα, λόφους, παραλίες, ρέματα, υγροτόπους, ποτάμια, θάλασσες και βουνά.

Η ιδέα της διοργάνωσης δράσεων καθαρισμού στις γειτονιές μας, αλλά και σε μέρη που αποτελούν- ουσιαστικά- την γειτονιά όλων μας, ανήκει στον Βασίλη Σφακιανόπουλο.

Με τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε ισχύ, ξεκινήσαμε να συνδυάζουμε την «σωματική άσκηση με κωδικό 6» με την συλλογή και τοποθέτηση των απορριμμάτων που βρίσκουμε στην βόλτα μας εκεί όπου ανήκουν: στους κάδους!

Αφορμή για την κινητοποίηση της ομάδας μας ήταν ένα σκηνικό γνώριμο σε όλες και όλους μας: ένας κοινόχρηστος χώρος γεμάτος απορρίμματα, κάποιοι πολίτες που συνέχιζαν να τον ρυπαίνουν μόνο και μόνο διότι «έτσι τον βρήκαν» και άλλοι πολίτες που βρήκαν ευκαιρία να απαντήσουν σε αυτήν την νοοτροπία με ενεργή δράση!

Μερικές από τις δράσεις των ομάδων μας είναι, απλά, θεαματικές και από πλευράς συμμετοχής και δυσκολίας, αλλά και όγκου απορριμμάτων. Πιο θεαματική, βέβαια, είναι η επιμονή και η καλή διάθεση που χαρακτηρίζει όλες και όλους μας. Δεν γκρινιάζουμε, προχωράμε! Έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε 4,6 εκατομμύρια λίτρα απορριμμάτων, μερικά εκ των οποίων σε άλλη συνθήκη ίσως και να μην απομακρύνονταν ποτέ από το φυσικό περιβάλλον. Εξίσου σημαντικές, βέβαια, είναι και οι ατομικές εθελοντικές δράσεις, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα μας!

Κοινό χαρακτηριστικό όλων μας είναι η θέληση να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες με θετική δράση, καθαρή στόχευση και πίστη στην δύναμη της συλλογικότητας.

Τηρούμε, φυσικά, όλα τα μέτρα ενάντια στην διάδοση του κορονοϊού, τα οποία συμπίπτουν με τα ατομικά μέτρα προστασίας όταν έχεις να κάνεις με σκουπίδια- ίσως και χρόνων- όπως η χρήση μάσκας, κατάλληλων γαντιών και αντισηπτικού.

Η ομάδα του Save your Hood λειτουργεί με ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό τρόπο:

  • κάθε Δευτέρα ανεβαίνει στη σελίδα στο Facebook μια ψηφοφορία με σημεία δράσεων που προτείνονται είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από τις ήδη υπάρχουσες πλέον ομάδες ανά δήμο.
  • Οι δράσεις ψηφίζονται από τα μέλη της ομάδας, που ξεπερνούν τις 33.000, και στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώνονται στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Οι δράσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο και ανακοινώνονται τα αποτελέσματά με φωτογραφίες και κείμενα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις οργανωμένες δράσεις, οι ατομικές δράσεις έχουν κεντρικό ρόλο στην ομάδα του Save your Hood. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τις δράσεις μας- τα μέλη μας συμμετέχουν και σε ενημερωτικά webinars ευρείας θεματολογίας, από την ορθή ανακύκλωση και τις καλές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι την αξία της βιοποικιλότητας και της ορθής συμπεριφοράς μας ως καταναλωτές με υψηλή αίσθηση περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η πλειοψηφία των δράσεων υποστηρίζεται από τους δήμους οι οποίοι μας συνδράμουν με σακούλες απορριμμάτων και εργαλείων και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία για την ενημέρωση όλων για νευραλγικά σημεία και καθοριστικές επεμβάσεις.

Η ομάδα Save your Hood Σαρωνικός-Λαυρεωτική πραγματοποίησε την πρώτη δράση στην παραλία Αναβύσσου τον Δεκέμβρη του 2020 με την συμμετοχή 7 ανθρώπων.

Μέχρι και σήμερα, τέλη Απριλίου 2021:

  • Έχουμε κάνει 75 δράσεις και στους 2 δήμους με την συμμετοχή πάνω από 50 εθελοντών σε αυτές.
  • Έχουμε καθαρίσει πάνω από 60 σημεία: παραλίες, υγρότοπους, γειτονιές, πρανή κεντρικών οδών, ρέματα, λόφους και σημεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.
  • Τις δράσεις μας πλαισιώνουν κατά καιρούς και άλλες εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι της περιοχής, όπως η Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής, η Ομάδα Πεζοπορίας Κερατέας, ο Ναυτικός Όμιλος Παλαιάς Φώκαιας «Πυθέας» αλλά και η τοπική κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας και από την πρώτη σχεδόν στιγμή, ο Δήμος Σαρωνικού.
  • Στις δράσεις μας καταγράφουμε και τα χαρακτηριστικά των απορριμμάτων (συσκευασίες μιας χρήσης, καλαμάκια, μπάζα, ογκώδη κλπ.) αλλά και τα σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη επιβάρυνση, επιδιώκοντας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σχετικά με αυτά.

Προσβλέπουμε στο μέλλον στη συνεργασία μας με συλλογικούς φορείς και σχολεία της περιοχής για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Θέλουμε να έχουμε μαζί μας όσους πραγματικά πιστεύουν ότι είναι απλό να αλλάξεις νοοτροπία και συνήθειες, αρκεί να επιλέξεις να δράσεις!

Βρείτε μας στο www.saveyourhood.gr – @Facebook: Save Your Hood και @Instagram: Saveyourhood_gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ