Πρωινό ξύπνημα, άγχος, κίνηση. Αν τα συγκεκριμένα σας φαίνονται γνωστά, τότε μάλλον ανήκετε στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, και στην Ελλάδα, θεωρείστε από τους τυχερούς.
Πριν περίπου 10 χρόνια, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια στο να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστείς. Όλες οι δουλειές γραφείου προϋπέθεταν την φυσική σου παρουσία. Ωστόσο σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, και τα προγράμματα που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία εξ αποστάσεως είναι περισσότερα παρά ποτέ. Και οι Cyber (διαδικτύου) κίνδυνοι επίσης.
Πλέον, είναι εντελώς ρεαλιστικό σενάριο κάποιος να εργάζεται από το σπίτι του, χρησιμοποιώντας μόνο ψηφιακά εργαλεία. Χρειάζεται μόνο ένα laptop! Το remote working (απομακρυσμένη εργασία) ήταν ένας όρος σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, που όμως έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος λόγω του Covid-19. Αρκετές εταιρείες-κολοσσοί, μεσαίες και startups (νεοσύστατες)εταιρείες, επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις remote ομάδες τους, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά σε γραφεία, πόρους, ακολουθώντας επίσης τους κανονισμούς της κυβέρνησης.
Για να εργαστείς εξ αποστάσεως, χρειάζεσαι τρία βασικά πράγματα: έναν υπολογιστή, μια γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, και οπωσδήποτε ένα καλό antivirus. Στην περίπτωση της full-time remote (πλήρους απομακρυσμένης) εργασίας, χρειάζεται να είσαι διαθέσιμος στο εταιρικό chat για όλη τη διάρκεια του 8ώρου, αλλά μπορείς να διαχειριστείς πιο εύκολα το χρόνο σου, αφού ο χρόνος μετακινήσεων εξανεμίζεται.
Στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία, τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο ευέλικτα, αλλά και αρκετά πιο αβέβαια.
Σε αυτή την περίπτωση, έχεις την απόλυτη ελευθερία επιλογής των πελατών σου, της τιμολόγησης αλλά και των ωρών εργασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ξύπνησες στις 12 το μεσημέρι, αρκεί να είσαι αξιόπιστος στη δουλειά σου. Από την άλλη, είσαι επιφορτισμένος με το να βρίσκεις πελάτες, να καλύπτεις την φορολογία/ασφάλισή σου και γενικότερα να «τρέχεις» μια επιχείρηση σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που στον κόσμο του «ιντερνετικού επιχειρείν» ανθούν υπηρεσίες που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε χώρες με χαμηλότερο φόρο εισοδήματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Τι είδους δουλειές μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως;
Πολύ λίγες δουλειές δεν μπορούν πλέον να γίνουν εξ αποστάσεως. Στα διάφορα sites μπορείς να βρεις μια πληθώρα επαγγελματιών από όλο τον κόσμο, διαθέσιμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μερικά από τα επαγγέλματα τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις ως remote worker (εργαζόμενος εξ αποστάσεως) είναι: Software engineer(Μηχανικός λογισμικού), Web designer(Σχεδιαστής Ιστοσελίδων), Data analyst(Αναλυτής δεδομένων), IT consultant(Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης), Marketing consultant(Σύμβουλος εμπορίας), SEO specialist(Ειδικός προώθησης ιστοσελίδων), Copywriter(Κειμενογράφος), Video editing(Επεξεργασία Βίντεο), Μεταφράσεις, Γραμματειακή υποστήριξη, Εξυπηρέτηση πελατών, Καταχώρηση στοιχείων (data entry), Personal trainer(προσωπικός γυμναστής), και λόγω της κατάστασης με την πανδημία, λογιστής, ΙΤ support(τεχνολογική υποστήριξη), sales(πωλήσεις) και πολλές ακόμα εργασίες που δεν θεωρείται απαραίτητη η φυσική παρουσία.
Εννοείται πως η εμπειρία στο κάθε ένα από τα παραπάνω είναι πολύ σημαντική, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η πιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγάπη για το αντικείμενο.
Είναι καλύτερη η εργασία εξ αποστάσεως;
Εάν θεωρήσουμε ότι η εργασία εξ αποστάσεως είναι θέμα επιλογής, το αν κάποιος θα καταφέρει να επιβιώσει ως remote worker, είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ιδιοσυγκρασίας. Η εργασία εξ αποστάσεως είναι ιδανική για αυτούς που δεν τους αρέσει να κλείνονται με τις ώρες σε ένα γραφείο χωρίς καμία δυνατότητα μετακίνησης. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανοιχτών γραφείων, χωρίς διαχωριστικά, όπου κάθε έννοια ιδιωτικότητας χάνεται, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει αρκετά κουραστική για αρκετούς από εμάς.
Αντίστοιχα, σε πολλούς αρέσει η καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους, η κοινωνικοποίηση και η εργασία σε ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν αρκετά να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει ελάχιστη ανθρώπινη επαφή. Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως αρκετές εργασίες, γίνονται πολύ δυσκολότερες remotely( eξ αποστάσεως).
Το να εργάζεσαι από μακριά σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι θα έχεις λιγότερη δουλειά. Συγκρίνοντας τη μέχρι τώρα εμπειρία μου ως full-time remote και on-location (σε εξωτερικό χώρο) εργαζόμενος, θα έλεγα ότι συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Η έλλειψη περισπασμών, η σχετική απομόνωση και η αίσθηση ελέγχου του χρόνου, αυξάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα. Οι καθαρές ώρες εργασίας σε μια εργάσιμη μέρα είναι αναμφίβολα περισσότερες, ο καθένας είναι ελεύθερος να δουλέψει οπουδήποτε αισθάνεται πιο άνετα. Είτε αυτό είναι ένα coworking space (συνεργατικός χώρος), είτε ο καφενές της γειτονιάς, ή ακόμα και το σπίτι του.
Η “δύσκολη” πλευρά του remote working
Στο θέμα του freelancing(ελεύθερο επάγγελμα), είναι άγραφος κανόνας το ότι θα δουλέψεις περίεργες ώρες, θα βρεθείς να απαντάς σε e-mail ενώ είσαι για καφέ και θα αγχωθείς για το αν θα τα βγάλεις πέρα. Για αυτό και προσωπικά δεν θα το συνιστούσα σε ανθρώπους με οικογενειακές υποχρεώσεις. Αντιθέτως, μια full-time θέση εξ αποστάσεως μπορεί να είναι ιδανική για γονείς με μικρά παιδιά.
Ακόμα και αν κάποιος έχει την επιλογή να δουλέψει από το σπίτι, θα πρότεινα να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις ώρες εργασίας και στον ελεύθερο χρόνο. Το αντίθετο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε burnout (εξάντληση) και να αντιστρέψει τα οποιαδήποτε θετικά της ελευθερίας που παρέχει το remote working.
Τέλος, ίσως το βασικότερο κατ’ εμέ, θέμα, είναι αυτό της αυτοπειθαρχίας. Σε περίπτωση που δεν είσαι συνεπής ή δεν έχεις έστω ένα πρόγραμμα για την ημέρα σου, αυτή η συνθήκη δεν θα δουλέψει για εσένα. Επίσης μιλώντας για τους υπαλλήλους γραφείου, η remote εργασία είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς εξαρτώνται άμεσα από το IT support, το οποίο είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο αυτή την περίοδο.