28.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Για 30 – 35 τεμάχια

Υλικά:

  •  750 γρ. αλεύρι μαλακό
  •  20 γρ. ξερή μαγιά
  •  450 ml νερό χλιαρό (40° C)
  •  70 γρ. ζάχαρη
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  300 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Από το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε σε ένα μπολ τη μισή μαγιά σε 100 ml από το νερό και 2 κουταλιές από το λάδι και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Περιμένουμε να ξινίσει λίγο η μαγιά.
  3. Την επομένη ημέρα, κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη μαγιά και αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζουμε στο μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε τις δύο μαγιές και το υπόλοιπο νερό και λάδι.
  6. Ζυμώνουμε με το γάντζο (ή με τα χέρια) μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή (περίπου 10 λεπτά).
  7. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  9. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια περίπου 40 γρ. και κάθε μπαλάκι σε κουλούρι.
  10. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  11. Βουτάμε κάθε κουλούρι σε ένα μπολ με νερό και μετά στο σουσάμι, τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
  12. Τα ψήνουμε σε δόσεις, οπότε κρατάμε τα πλασμένα κουλούρια Θεσσαλονίκης σκεπασμένα μέχρι το ψήσιμο.
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ