Υλικά:
1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
1 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη
η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
- Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
- Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
- Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
- Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
- Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.
- Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα για να γίνει η καλύτερη βελουτέ).
- Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
- Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
- Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
- είναι η ιδανική χριστουγεννιάτικη σούπα για το γιορτινό σου τραπέζι. Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.