7.7 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά:

1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
1 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη
η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
  • Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. 
  • Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  • Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
  • Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
  • Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.
  • Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα για να γίνει η καλύτερη βελουτέ).
  • Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
  • Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
  • Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
  • είναι η ιδανική χριστουγεννιάτικη σούπα για το γιορτινό σου τραπέζι. Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ