17.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καλαμάρι με ρύζι

Υλικά:

  • 2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο 700 γρ. περίπου)
  • 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό
  • 1 φλ. ντομάτες τριμμένες
  • 5 φλ. ζεστό νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)

Εκτέλεση:


Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό. 

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό. 

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μισοσκεπάζουμε το φαγητό. 

Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο. 

Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Δεν ανακατεύουμε. 

Αποσύρουμε από την φωτιά. 

Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ