Μπορείτε να τα σερβίρετε σε παιδικά πάρτι, να είναι το επιδόρπιό σας ή λιχουδιά σας μέσα στην ημέρα.
- 1/3 φλ. σπορέλαιο
- 60 γραμ. βούτυρο μαλακό
- 2 πρέζες αλάτι
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.γλ. βανίλια υγρή
- 2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
- 1/2 φλ. ξινόγαλο (κεφίρ ή γιαουρτι σε θέρμ δωμ.)
- Στερεά υλικά
- 1½ φλ. αλευρι γ.ο.χ
- 1-1½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ σόδα μαγειρική
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
Εκτέλεση:
- Σε μια φόρμα με θήκες μάφιν, στρώνουμε χαρτάκια για cupcakes.
- Κοσκινίζουμε σε κόσκινο όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, baking powder και σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το μαλακό βούτυρο με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, για 1′ σε μεσαία ταχύτητα, να κρεµώσουν και να αφρατέψουν. Θα γίνει μια αχνοκίτρινη κρέμα και θα λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και το ξινόγαλο.
- Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κανάτα, ώστε να γεμίσουμε εύκολα τις θήκες και να μη λερωθούν τα χαρτάκια cupcakes.
- Ισομοιράζουμε το μίγμα και γεμίζουμε τα φορμάκια κατά τα 3/4, όχι παραπάνω.
- Τα cupcakes φουσκώνουν αρκετά και μετά το ψήσιμο θα έχουν καλύψει όλη τη θήκη.
- Με προσοχή τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 15-18΄.
- Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν, μπήγουμε στο κέντρο οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη, τότε είναι έτοιμα.
- Αφήνουμε να σταθούν για 5´ στη φόρμα κι έπειτα τα βάζουμε σε σχάρα με προσοχή, για να κρυώσουν τελείως.
- Αν μείνουν παραπάνω στη φόρμα, συνεχίζουν να ψήνονται και θα βγουν στεγνά στο τέλος.
Γαρνίρουμε με βουτυρόκρεμα ή όποιο frosting μας αρέσει.
Πηγή:argiro.gr