8.5 C
Athens
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα κλασικό, σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες

Υλικά:

  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδαλι χοντρό
  • 2-1/2 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
  • 1/2 φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
  • 2 φλ. λεμονιού
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για το σιρόπι

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι.

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3′ το σιρόπι.

Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Μπορούμε να προσθέσουμε μαύρες σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, cranberries ή καρύδια ακόμα και ινδοκάρυδο.

Διαφήμιση

Για το σιμιγδαλένιο χαλβά

Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.

Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα.

Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.

Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.

Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά.

Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!

Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.

Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.

Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.

Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

Πηγή: argiro.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ